50-es villamos akadálymentesítése: elkezdődött a munka a Szarvas csárda téren

Budapest, 2021. szeptember 3. – Elkezdődtek a munkák az 50-es villamos vonalán: a jelentős fejlesztésnek köszönhetően idén négy megálló újul meg a XIX. kerületi Kossuth tér és a XVIII. kerületi Szarvas csárda tér között.

Kezdetét vette az 50-es villamos peronjainak akadálymentesítése. A kivitelező Colas Alterra Zrt. szeptember 3-án, péntek délelőtt nekilátott a gázközműkiváltásnak a Szarvas csárda téren, és a Haladás utca felé jobbra kanyarodó sávban ideiglenes peront épít. A munkák forgalomkorlátozással járnak, a villamossal utazók szeptember 4-én, szombaton üzemkezdettől használhatják majd az ideiglenes peront.

A Szarvas csárda teret érintő vágányzár szeptember 18-án, szombaton kezdődik és október 10-ig tart, ez idő alatt az 50-es villamosok a Határ út M és Villanytelep között közlekednek.

 

Négy megállót korszerűsít a BKK

A Határ úti végállomás felújítását követően folytatódik az 50-es villamosvonal akadálymentesítése, ennek során négy megálló – a Kossuth tér, az Árpád utca, a Baross utca (Béke tér irányú peron), valamint a Szarvas csárda tér – peronjait és peronberendezéseit építik át, s elvégzik a szükséges közműkiváltást. A teljes vonal átalakítását követően itt is új CAF-villamosok közlekedhetnek, amelyek már megérkeztek Budapestre, ám a szükséges beavatkozások megvalósításáig máshol járnak. A megállóhelyek környezete is megújul, felújítják a csatlakozó út- és járdaszakaszokat, autóbusz-megállókat, gyalogátkelőhelyeket, 39 új fát telepítenek és a zöldfelületet is rendezik.

A projekt Budapest Főváros Önkormányzata, valamint az Európai Unió finanszírozásával, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában, tartalékkerettel együtt összesen nettó 775,226 millió forintból valósul meg. A korszerűsítés előreláthatóan még az idén év végéig elkészül. A helyszíni kiviteli munkákról, valamint a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A „Budapesti villamos- és trolibuszjármű-projekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)” a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17.699.115.044 forint.

 

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműpark

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 2021-ben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. A fejlesztés egyik zászlóshajójának a CAF-villamosok számítanak, amelyek a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal – tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák – fokozzák a Budapesten utazók komfortérzetét. Rendelkezésre álló anyagi forrás esetén újabb járművekkel bővülhet a flotta, mert a BKK megállapodott a CAF-villamosok gyártójával, és a szerződésmódosításnak köszönhetően 2022. május 17-ig – teljesen vagy részlegesen – lehívhatja a még opcióban szereplő 51 villamost.