Elkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása – 55 év után akadálymentes és zöldebb teret kapnak a budapestiek

Budapest, 2021. július 12.Elkezdődött a munka a Blaha Lujza téren. A felújítás után 1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, megújul a közvilágítási rendszer, illetve az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre. Olyan kialakítás készül, amely a jövőben megteremti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is.

Budapest főpolgármestere szerint a város egyik legforgalmasabb közterülete, a budapesti kulturális élet egykori fontos színhelye mára Budapest szégyenévé vált. „Itt az ideje, hogy ezen változtassunk, és Budapest büszkesége legyen a Blaha Lujza tér. Büszkék vagyunk arra, hogy a pandémia és a kormányzati megszorítások ellenére el tudtuk kezdeni a tér megújítását. A felújítás a mi szemünkben zöldítést és akadálymentesítést jelent. Az előző városvezetés által megörökölt terveket újragondoltuk annak érdekében, hogy még több zöldet tudjunk adni a budapestieknek: 1000 négyzetméternyi zöldfelületet alakítunk ki, 80 fa lesz, és a tér akadálymentessé alakul át. Az egykori Nemzeti Színház és Blaha Lujza szellemiségét is megidézzük majd” – mondta Karácsony Gergely a július 12-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Ez a felújítás is türelmet igényel mindannyiunktól, de igyekeztünk úgy szervezni a munkát, hogy a legkevesebb kellemetlenséget okozzuk az itt élőknek és a teret használóknak. Szeretném megköszönni mindenkinek a közreműködését, hogy egy újabb adósságot tudunk törleszteni a budapestiekkel szemben. Egyben a budapestiek együttműködését és türelmét is kérem, hogy ez a beruházás megvalósulhasson.”

A BKK projektmegvalósítás igazgatója elmondta: „Városunk folyamatosan fejlődik, formálódik, és bár egy ilyen beruházás átmenetileg nehézséget okozhat az ott közlekedőknek, egyben nagyszerű lehetőség is. A kivitelezés két fő elemből áll: a téren zajló munkák másfél évig tartanak majd, jelentősebb közúti közlekedést érintő beavatkozások nélkül, de a csomópontban az aluljáró szigetelése miatt az első 10-12 hétben elengedhetetlen a forgalomkorlátozás. Erre az időre kérjük a közlekedők türelmét és megértését.” Horváth László hozzátette: „Ez alatt az idő alatt a jelenlegi lehangoló állapotú terület helyett egy barátságos, hangulatos zöld köztér jön létre, ahol jó lesz találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta.”

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere a szolgáltató önkormányzatok feladatának is tekinti a Blaha Lujza tér felújítását. A fővárosból új, zöld, nyitott európai várost szeretne csinálni. „Szükség van új közösségi térre, parkokra, fákra. Abban bízunk, hogy a felújítás egy olyan kiindulópont lesz, amelynek nyomán a VII. és a VIII. kerületben is egyre több zöldterület jön létre” – hangsúlyozta. „A polgárok pontosan tudják, hogy ez a beruházás értük, a gyerekeikért és az unokáikért történik. Minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni fogjuk a főváros megújítását szolgáló kezdeményezést, mivel ez mindannyiunk érdeke, és az egész város együtt fog örülni ennek a térnek” – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere egy élhető, szabad terekből álló Józsefvárost képzelt el, amelynek legnagyobb lépése a Blaha Lujza tér felújítása lesz. „Több mint fél évszázada várunk erre a lépésre. Lesz köz-WC, több zöldterület jön létre, és megújul a Corvin Áruház is – így lesz teljes a felújítás. Bár nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, ennek ellenére ezek a fejlesztések mégis megvalósulnak, és erre igazán büszkék lehetünk” – emelte ki a polgármester.

A gépjármű-közlekedésben okozott nehézségek minimalizálásának érdekében a BKK a Magyar Autóklubbal együttműködésben dolgozta ki az átmeneti forgalmi rendet, amely várhatóan szeptember közepéig lesz életben. A következő 10-12 hétben marad a Rákóczi úton a 2x2 sávos közúti forgalom, az autóbuszok gyors átjutását a lámpaprogram és az elsőbbségadás biztosítja. A 4-es, 6-os villamosok haladását nem kell korlátozni, azonban a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében a Nagykörúton a jelenlegi 2x2 autós és +1 kerékpársáv helyett csak 2x1 sávon lehet majd közlekedni, ezen a szakaszon az elkülönített kerékpársáv is megszűnik. A torlódások mérséklésének érdekében alternatív útvonalként a Fővárosi Önkormányzat ideiglenesen felfüggeszti a Dohány utca és a Wesselényi utca forgalomcsillapítását, így ezek az utcák segíthetik a Kiskörút és a Nagykörút közötti közlekedést. Várhatóan szeptember második felében helyre tud állni az eredeti forgalmi rend a Rákóczi úton és a Nagykörúton, illetve ezzel együtt visszaáll a már megszokott forgalomcsillapított kialakítás Belső-Erzsébetváros utcáin is.

A felújítással kapcsolatos részletekről a www.bkk.hu/blahafelujitas oldalon tájékozódhat. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat köszöni a közlekedők megértését, és az érintettek türelmét kéri.

Budapesti Közlekedési Központ