Négy megálló akadálymentesítése kezdődhet az 50-es villamos vonalán

Budapest, 2021. június 9. – Aláírta a vállalkozási szerződést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Colas Alterra Zrt., így az ősszel megkezdődhet a munka az 50-es villamos vonalán. A beruházásnak köszönhetően a BKK négy megállót korszerűsít, a járat utasai kerekesszékkel, valamint babakocsival is akadálymentesen fel- és leszállhatnak a CAF-villamosok üzembe állítása után.

Lezárult a szerződéskötés folyamata, így várhatóan az ősszel kezdetét veheti a munka az 50-es villamos vonalán. A felújítás részeként négy megállót korszerűsít a Budapesti Közlekedési Központ, amely a következő lépése a teljes vonal akadálymentesítésének – az első a Határ úti végállomás felújítása volt. Az átalakításokat követően ezen a vonalon is az új CAF-villamosok közlekedhetnek, amelyek már megérkeztek Budapestre, ám az átadásig más vonalon járnak.

A felújítás során a Colas Alterra Zrt. négy megálló – a Kossuth tér, az Árpád utca, a Baross utca (Béke tér irányú peron), valamint a Szarvas csárda tér – peronjait és peronberendezéseit építi át. Elbontja a meglévő megállókat, majd korszerű peronokat épít új utasvárók és -tájékoztatók elhelyezésével. A megállóhelyek környezete is megújul: felújítják a csatlakozó út- és járdaszakaszokat, gyalogátkelőhelyeket, 39 darab új fát telepítenek és a zöldfelületet is rendezik.

A szerződéskötésnek köszönhetően elkezdődhet a tényleges munkák előkészítése, és a nyertes kivitelező várhatóan idén augusztusban átveszi a munkaterületet. A helyszíni kiviteli munkák megkezdéséről és a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A projekt Budapest Főváros Önkormányzata, valamint az Európai Unió finanszírozásával, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában, tartalékkerettel együtt összesen bruttó 984,537 millió forintból valósul meg. A korszerűsítés előreláthatóan még az idén év végéig elkészül.

 

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműpark

 

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 2021-ben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. A fejlesztés egyik zászlóshajójának a CAF-villamosok számítanak, amelyek a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal – tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák – fokozzák a Budapesten utazók komfortérzetét. Rendelkezésre álló anyagi forrás esetén újabb járművekkel bővülhet a flotta, mert a BKK megállapodott a CAF-villamosok gyártójával, és a szerződésmódosításnak köszönhetően 2022. május 17-ig – teljesen vagy részlegesen – lehívhatja a még opcióban szereplő 51 villamost.