Mosolyog a villamos, mesélnek a megállók

Budapest, 2021. június 30. – Július elsején indul a BKK, a Mosoly Alapítvány, a JCDecaux Magyarország, outdoor médiavállalat és a BKV közös kampánya. A résztvevők együttes erővel szeretnének mosolyt csalni a fővárosban közlekedők arcára, egyúttal felhívni a figyelmet a súlyos betegségen áteső gyermekek lelki gyógyulására.

A Budapesti Közlekedési Központ, a Mosoly Alapítvány, a JCDecaux Magyarország és a BKV összefogásával elkezdődött az az egy hónapon át tartó kampány, amely már ismerős lehet a közösségi közlekedés résztvevői számára. A Combino-villamosok 2018-ban mosolyogtak először a budapesti utasokra, ezzel is emlékeztetve mindenkit, mennyire fontos az élet minden területén figyelni egymásra, és a gyermekekre, különösen, ha nehézségekkel küzdenek.  A villamosok 2021-ben is tovább mosolyognak, emellett elkészült a Mosoly Alapítvánnyal közösen nyolc féle plakát, amelyek meséket idézve juttatnak el optimista üzeneteket a közlekedőknek. Ezekkel a plakátokkal találkozhatnak az utazók a villamosmegállókban, valamint a BKK és a Mosoly Alapítvány Facebook-oldalán.

A Mosoly Alapítvány művészetterápiás munkájában nagy szerepet játszanak a mesék, hiszen azok lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy a szimbólumok nyelvén fejezhessék ki belső élményeiket, tapasztalataikat: saját kezükbe veszik a sorsuk irányítását, döntenek, cselekednek és küzdenek, megtapasztalják, hogy a cselekvő akarat mindig meghozza a gyümölcsét, a hős elnyeri jutalmát. A Mosoly-csapat által a világ minden tájáról kiválasztott meseidézetek a terápiás szakmai munka fontosságát szeretnék hangsúlyozni. Emellett arra is hivatottak, hogy a koronavírusjárvány okozta feszültséggel teli időszak után egy-egy pillanatra kizökkentsék az utazót a hétköznapok rutinjából, elkísérjék őt és akár saját erőforrásává is váljanak.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV lényegesnek tartják azt, hogy különböző civil szervezetekkel együttműködve fontos társadalmi és szociális problémákra hívják fel a figyelmet. Számos kampányban és rendezvényen vettek részt, annak érdekében, hogy támogassák partnereiket. Ilyen kampány volt például a Mikulástroli, az Idősek világnapja vagy a Fogyatékossággal élők világnapja.

 

A Mosoly Alapítványról

A 24 éves múlttal rendelkező Mosoly Alapítvány hiánypótló mese- és művészetterápiás szolgáltatással segíti azokat a gyerekeket és családjaikat, akiknek súlyos betegség vagy trauma következtében felborult a testi-lelki egyensúlyuk. Kórházi terápiás foglalkozásaik és a rehabilitációt segítő hosszú távú csoportjaik Budapesten, Pécsett és Debrecenben elérhetők. Évente kb. 400-450 terápiás foglalkozást tartanak, mintegy 800 gyerek részvételével. Az alapítvány terápiás szakemberei a legnagyobb krízisben ingyenesen segítik a gyerekek félelmeinek, szorongásainak oldását, hogy családjukkal közösen dolgozzák fel a betegséggel járó traumákat, majd visszailleszkedjenek a megszokott hétköznapokba.

Budapesti Közlekedési Központ

Mosoly Alapítvány

JcDecaux Magyarország

BKV Zrt.