Hétvégén továbbra is a kikapcsolódni vagy sportolni vágyóké a pesti alsó rakpart

Budapest, 2021. június 10. – Ezen a hétvégén is megnyílik a gyalog vagy kerékpárral közlekedők előtt a pesti alsó rakpart, ám az Idősebb Antall József rakparton indult építkezés miatt a Kossuth tér és a Közraktár utca közötti szakaszt lehet birtokba venni.

Ismét nyitva lesz hétvégén a pesti alsó rakpart, amely remek lehetőséget biztosít a mozogni vágyóknak a kimozdulásra június 12-én és 13-án. A Kossuth tér és a Közraktár utca közötti rakpartszakasz szombat reggel 6 óra és vasárnap este 23 óra között áll nyitva az odalátogatók előtt. Az útszakaszra ebben az időpontban nem lehet autóval behajtani.

Az Idősebb Antall József rakpart fejlesztése miatt június 7-én, hétfőn az Eötvös tértől a Margit hídig lezárták a teljes útszakaszt a közúti forgalom elől. Az ideiglenes forgalmi rend azonban lehetővé teszi, hogy hétvégén az arra járók északi irányban a Kossuth térig haladhassanak. Az utolsó akadálymentes be- és kijárat a Garibaldi utcai felhajtó lesz, a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőknek, illetve a babakocsival sétálóknak ezt a felhajtót érdemes igénybe venniük. Az Országház északi oldalánál lévő, rakpartra vezető lépcső is nyitva lesz, de csak gyalogosan, a Látogatóközpont és a Múzeumhajó megközelítésére lehet használni.

 

Megújul a Kossuth tér és Margit híd közötti útszakasz

A rakpartok gyalogosbarát megújítása első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti részén indult. A munka május utolsó hétvégéjén mintavételi fúrásokkal kezdődött, hétfőtől azonban már a bontást végző gépeké a főszerep. Az Idősebb Antall József rakpart átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A projektnek köszönhetően megszűnnek itt a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket. A lépcsős partfal megmarad, a Markó utcai rámpa támfala azonban beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd abban a fővárosiak. Mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, hiszen 35 fát telepítenek a beruházás során.