Hétvégéken újabb vonalakon találkozhatunk a modern CAF villamosokkal júniustól

Budapest, 2021. június 4.  Újabb vonalakon is megjelennek júniustól a korszerű alacsonypadlós CAF villamosok. Az újonnan érkezett szerelvények a próbafutások és a hatósági engedélyek megszerzése után fokozatosan állnak forgalomba a 3-as, 17-es és 19-es vonalakon, és a hétvégi napokon kisebb forgalmú időszakokban újabb vonalakon is találkozhatunk a modern járművekkel. Napjainkban már közel száz alacsonypadlós villamos szolgálja a fővárosi utasokat.

A járműbeszerzésnek köszönhetően jelentősen kényelmesebben utazhatnak június első hétvégéjétől a Kispesten élők. Az eddig megszokott magaspadlós TW-6000-es és TW-6100-as (hannoveri) villamosok mellett június 5-től hétvégenként és ünnepnapokon a 42-es villamoson is megjelennek a modern CAF-szerelvények. A tervek szerint minden második villamos légkondicionált, kamerás megfigyeléssel ellátott, korszerű utastájékoztatással felszerelt, energiahatékony, alacsonypadlós jármű lesz, amely jelentősen megkönnyíti a környéken élők utazását.

A következő lépésben – előreláthatólag június második felében – a korábban megszokott járművek mellett Újpalotán is megjelennek az új szerelvények a 69-es villamos vonalán.

A korszerű járművek jelentősen kényelmesebb, csendesebb és energiahatékony közlekedést biztosítanak a fővárosiaknak. Az alacsony padlószint miatt a csomaggal vagy babkocsival közlekedők és a mozgásukban korlátozott személyek is könnyebben utazhatnak. A csendes járművek csökkentik  a helyben lakók zajterhelését is. Eddig ezeken a villamosvonalakon nem közlekedtek ilyen modern járművek.

A 42-es és a 69-es villamosok vonalán a peronok egy része már átépült a korábbi években lezajlott felújítások során, további megállók pedig később újulnak meg.

Az alacsonypadlós járművek indulását legkönnyebben a FUTÁR segítségével lehet nyomon követni. A webes felületen és az online applikációban is egyszerűen megtekinthető, hogy mikor indulnak a modern szerelvények.

A BKK elkötelezett abban, hogy folytatódjon a fővárosi járműpark megújítása. Amennyiben rendelkezésre áll az anyagi forrás, további lendületet kaphat a járműfejlesztés annak köszönhetően, hogy a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, dr. Walter Katalin aláírta a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalattal a szerződésmódosítást. A megállapodás lehetővé teszi, hogy további egy évig, azaz 2022. május 17-ig – teljesen vagy részlegesen – lehívhassa a még opcióban szereplő 51 villamost. A villamosok típusára nincs megkötés, tetszőlegesen rendelhető hosszú, illetve rövid szerelvény is. A szerződésmódosításról bővebb információ olvasható korábbi híreink között.

A Budapesti Közlekedési Központ a BKV Zrt-vel együttműködve további vonalakon vizsgálja a CAF villamosok hétvégi közlekedésének lehetőségét. A tervek szerint az elkövetkezendő időszakban – különböző fejlesztések végrehajtása után – újabb fontos villamosvonalon is megjelenhetnek a kényelmes, modern szerelvények.