Aláírták a szerződést, elkezdődhet a IV. kerületi Rózsa utca felújítási munkájának az előkészítése

2021. május 11. – Jelentős szakaszához ért az újpesti Rózsa utca rekonstrukciója: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a SWIETELSKY Magyarország Kft. aláírta a vállalkozási szerződést, így idén június első felében megkezdődhet a munka a IV. kerületi útszakaszon. A beruházásnak köszönhetően az Árpád út és Görgey Artúr út között a teljes burkolat megújul.

Lezárult a szerződéskötés folyamata, így várhatóan nyár elején kezdetét veheti a munka a IV. kerületi Rózsa utcában. A projekt keretében megújul a burkolat a Rózsa utca Árpád út és Görgey Artúr út közötti szakaszán, továbbá átépül – így pedig biztonságosabb lesz – a Rózsa utca–Árpád út csomópont. Az érintett teljes szakaszon kerékpársávot létesítenek, emellett átalakítják a Rózsa utca–Deák Ferenc utca–Závodszky Zoltán utca csomópontot, valamint LED-fényforrások alkalmazásával a közvilágítást is korszerűsítik. A felújítás során 42 darab fát és 2076 darab alacsony növésű cserjét ültetnek el.

A szerződéskötésnek köszönhetően elkezdődhet a tényleges munkák előkészítése, és a nyertes kivitelező várhatóan idén június első felében átveszi a munkaterületet. A helyszíni kiviteli munkák megkezdéséről és a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A BKK az eredetileg becsült összegnél jóval kedvezőbb áron kötötte meg a kivitelezési szerződést. A Rózsa utca korszerűsítése a tervezett 594 millió forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 397 millió forintba kerül, ez csaknem 200 millió forintos megtakarítást jelent. Az útépítés idén ősszel fejeződhet be.

 

Még számos korszerűsítés várható az idén

 

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás várható. A rákospalotai Deák utcában a tavasszal, az újbudai Péterhegyi úton és az angyalföldi Göncöl utcában a nyáron indulhat a rekonstrukció. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat idén a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában. Mindezek mellett a XXII. kerületi Nagytétényi út–Mária Terézia utca–Tóth József utca csomópontban körforgalom épülhet, és a hozzá csatlakozó Mária Terézia utca is megújul a Donszky Árpád utcai csomópontig.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakaszának, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának felújítási terve.