Aláírták a szerződést, elkezdődhet a XV. kerületi Deák utca felújítási munkájának az előkészítése

Budapest, 2021. április 20. – Jelentős szakaszához ért a rákospalotai Deák utca rekonstrukciója: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Penta Kft. aláírta a vállalkozási szerződést, így május közepén várható a munkaterület-átadás.

Lezárult a szerződéskötés folyamata, így várhatóan még a tavasszal kezdetét veheti a munka a XV. kerületi Deák utcában. A projekt keretében teljes hosszában felújítják a Deák utcát, valamint a hozzá csatlakozó mellékágat a Hubay Jenő térig. A teljes pályaszerkezetet cserélik, új járdákat, gyalogos-átkelőhelyeket, továbbá parkolóhelyeket építenek, korszerűsítik a közvilágítást és fákat ültetnek.

A szerződéskötésnek köszönhetően elkezdődhet a tényleges munkák előkészítése, és a nyertes kivitelező várhatóan május közepén átveszi a munkaterületet. A helyszíni kiviteli munkák megkezdéséről és a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A BKK az eredetileg becsült összegnél kedvezőbb áron kötötte meg a kivitelezési szerződést. A Deák utca és mellékágának korszerűsítése a tervezett 133,35 millió forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 122,8 millió forintba kerül. Az útépítés idén ősszel fejeződhet be.

 

Még számos korszerűsítés várható az idén

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás várható az idén. Az újbudai Péterhegyi úton ugyancsak a tavasszal indulhat a rekonstrukció, az újpesti Rózsa utcában és az angyalföldi Göncöl utcában a nyár elején. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat ősszel a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában. Mindezek mellett a XXII. kerületi Nagytétényi út–Mária Terézia utca–Tóth József utca csomópontban körforgalom épülhet, és a hozzá csatlakozó Mária Terézia utca is megújul a Donszky Árpád utcai csomópontig.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakaszának, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának felújítási terve. A Mester utca megújulása kapcsán a BKK április 15-ig várta a lakosok, valamint a térség környezetében rendszeresen közlekedők észrevételeit. A vélemények összesítése, feldolgozása és értékelése után a társadalmi egyeztetés eredményét közzétesszi a honlapján, és felhasználja a felújítás előkészítéséhez szükséges tervek elkészítéséhez.