Vidámságot ígér a Piros Orr Bohócdoktorok, a BKK és a BKV közös akciója

Budapest, 2021. március 19. – Kevesen tudják, hogy március 20-ára nem csak a várva várt tavaszi nap-éjegyenlőség esik, hanem 2013 márciusa óta a Boldogság világnapja is. Az ötlet az ENSZ-től származik, célja pedig, hogy ráirányítsa a figyelmet a vidámság, a magunkhoz és egymáshoz való pozitív viszonyulás, és a kedvesség fontosságára.

A kezdeményezéshez az idei évben közösen csatlakozik a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV Zrt: a március 20-ai hétvégén számos fővárosi busz-, metró- és villamosjárat utasai hallhatnak a járműveken pozitív, vidám üzeneteket a bohócdoktorok tolmácsolásában, emellett erre a napra készült a BKV Dél-pesti autóbuszgarázsában felvett videókból egy GIF-sorozat is, amely többek között a két közlekedési vállalat és a Piros Orr Bohócdoktorok weboldalán és közösségi média felületein jelenik meg.

„Ezekben az időkben különösen fontosnak tartjuk, hogy a több mint egy éve tartó járványhelyzet közepette is képesek legyünk optimisták, jókedvűek maradni és megőrizni mentális egészségünket. A modern pszichológia szerint a boldogság nem ’csak úgy’ megtörténik velünk: szükséges egy belső törekvés arra, hogy a nehéz helyzetekben is optimisták tudjunk maradni, emellett létrejöttében kulcsfontosságú szerepet játszik társas kapcsolataink és a minket körülvevő emberekkel való interakcióink minősége, hangvétele, legyen szó családtagjainkról, munkatársainkról, vagy éppen a velünk együtt utazókról” – áll a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, a BKK és a BKV közös közleményében.

A BKV Zrt., mint a főváros legnagyobb közlekedési cége azon túl, hogy ellátva alapfeladatát – az utasait eljuttatja utazási céljukhoz –, fogékonyan reagál a társadalmi kihívásokra is, és igyekszik saját eszközeivel, vagy másokhoz csatlakozva erősíteni az összetartozás érzését, és szívesen áll olyan kezdeményezések mellé, amelyek ebben a nehéz időszakban is képesek mosolyt csalni az emberek arcára. „Hiszünk a nevetés gyógyító erejében, és abban, hogy a boldogság forrása az is, ha törődünk másokkal, támogatjuk egymást – ezért is álltunk szívesen a kezdeményezés mellé, amely a jelenlegi szorongással teli helyzetben is felszabadító, önfeledt pillanatokkal ajándékozza meg az embereket” – emelte ki dr. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Társasági Kapcsolatok Iroda vezetője.

„A jelenlegi helyzetben mindannyiunk számára létfontosságú vidámnak maradni” – hangsúlyozza Borsi Dávid, a BKK szóvivője. A híres boldogságkutató, Edward Diener pszichológus szerint a legboldogabb emberek erős baráti és családi kötelékben élnek, és sok időt töltenek szeretteikkel. „A BKK munkatársai a pandémia idején is azon dolgoznak, hogy mindenkit biztonságban hazaszállítsanak a szeretteikhez, illetve a járműveken elhangzó és a közösségi médiában megjelenő üzenetekkel vidámságot varázsoljanak a szürke hétköznapokba” – tette hozzá Borsi Dávid.

Az akció ötletével a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány kereste fel a két közlekedési vállalatot, akik lelkesen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az alapítvány több mint két évtizede van jelen Magyarországon, színészi és pszichológiai módszerekkel dolgozó bohócdoktorai többek között beteg gyerekek gyógyulásához járulnak hozzá azzal, hogy mentális támaszt nyújtanak nekik.

Fotó: pirosorr.hu