Szerdán délben egy percre leáll a budapesti közösségi közlekedés

Budapest, 2021. március 23. - A Eurocities kezdeményezéséhez csatlakozva, március 24-én, déli 12 órakor a budapesti közösségi közlekedés járművei is megállnak egy percre, így emlékezve meg a koronavírus-járvány áldozatairól. A Budapesti Közlekedési Központ ezért a közlekedők megértését és türelmét kéri.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban arra kérte a főváros lakosságát, hogy március 24-én, 12 órakor mindenki, aki teheti, álljon meg, és egy perc néma csenddel adózzon a Magyarországon is egyre aggasztóbb méreteket öltő járvány áldozatai előtt. A pandémia következtében, ami már egy éve meghatározza az életünket, Magyarországon közel 20 ezer ember halt meg.

A leállással a Fővárosi Önkormányzat és a BKK szolidaritást vállal a hozzátartozókkal, akik szeretteiket veszítették el, illetve azokkal, akik a járvány következményeinek elszenvedői. Kifejezi továbbá a tiszteletet és elismerést mindazon egészségügyi dolgozóknak, akik egy éve nap mint nap heroikus küzdelmet folytatnak.

A járműveken hangbemondás tájékoztatja majd az utasokat a megemlékezésről. A megállás és az újraindulás esetenként torlódást okozhat, ezért a Budapesti Közlekedési Központ azt javasolja azoknak, akik úton lesznek ebben az időszakban, hogy utazási idejüket ennek figyelembevételével tervezzék meg.

Az egy perc csend az európai városok, a Eurocities kezdeményezése, amely 38 ország 200 városát tömöríti magába. A koronavírus áldozataira emlékező európai leálláshoz Budapest mellett többek között Bécs, Dublin és Köln is csatlakozik.