Éveket kellett várni, ma végre elindul a Lánchíd felújítása

Budapest, 2021. március 17. – Mától lezárják a gyalogos forgalom elől a Lánchíd járdáját és környezetét, ezzel végre elkezdődik Budapest egyik évek óta húzódó fontos beruházása. A dunai átkelőn kihelyezett kordonok mögött első lépéseként a munkához elengedhetetlenül szükséges előkészítő vizsgálatok zajlanak.

A Lánchíd

Elkezdődött Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének, a Széchenyi lánchídnak a korszerűsítése. A kivitelező A-Híd Zrt. 2021. március 17-én, szerdán átveszi a munkaterületet, azaz a nap folyamán lezárják a hídfők környezetét és a gyalogos járdákat. Ez azt jelenti, hogy ma kora délutántól nem lehet átsétálni a dunai átkelőn.

Az autós forgalom elől várhatóan június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta.

 

Milyen munkák zajlanak az első napokban?

A járdák lezárására azért van szükség, mert a kivitelező csak így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat. A kezdeti időszakban még nem kell munkagépekre és látványos beavatkozásokra számítani, hiszen ezeket fontos vizsgálatok előzik meg.

A helyszínen dolgozó szakemberek többek között felmérik a munkaterületet, megvizsgálják az alépítményeket, közműcsatlakozásokat. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.