Megújult a FUTÁR – új funkciók az alkalmazásban

Budapest, 2021. február 23. – Osztott képernyős nézet, egyedi elrendezési beállítások, térkép középpont megjelenítés és bizonytalan indulások jelzése – ezekkel a funkciókkal bővült a Budapesti Közlekedési Központ alkalmazása, a FUTÁR. A frissítés már elérhető Androidra és iOS-re.

Új, hasznos funkciókkal bővült a FUTÁR-alkalmazás, amelyek bevezetése során a felhasználók által jelzett igények is figyelembe lettek véve. A fővárosi közösségi közlekedést használók mindennapjait megkönnyítő applikáció frissítése már elérhető a Google Play-ből vagy az App Store-ból.

A megújult FUTÁR-alkalmazásban már választható az osztott képernyős nézet: a funkciónak köszönhetően egyszerre tekinthető meg az okoseszközök képernyőjén az alkalmazás térképes nézete, valamint a megállóhelyi indulások és a menetrendi információk.

A testreszabhatóságot és a könnyebb kezelés lehetőségét teremti meg az elrendezés beállítása menüpont. Beállítható az új osztott képernyős, vagy a régi klasszikus nézet is, de akár a lista nézetet is választhatják a felhasználók. Sőt, a nézetek egyedileg is testreszabhatók – a felhasználói igényeknek megfelelően.

A böngészés hatékonyabb használatának érdekében bekerült a térkép középpont megjelenítése, amelyet egy szürke pont jelez. A pont a térképi réteg mozgatása során mindvégig a középpontban marad és jelöli, hogy melyik megállóhely, vagy címpont van a fókuszban. Útiterv készítéskor, vagy a megállóhelyi indulások böngészésekor a térkép középpont hatékonyabb beazonosítást biztosít a felhasználóknak.

Az eddig megszokott zöld, azaz valós idejű, és fekete, azaz a tervezett indulási időpontok jelzése mellett ezentúl egy új, narancssárga jelöléssel is találkozhatnak a FUTÁR-alkalmazás felhasználói: az új jelzés a bizonytalan indulásokat jelöli, ahogy az az alkalmazás webes felületéről ismerős lehet. A narancssárga jelölés akkor jelenik meg, ha az adott jármű haladása akadályoztatva van, például dugóban áll.

A FUTÁR-alkalmazás fejlesztői folyamatosan azon dolgoznak, hogy még inkább megkönnyítsék a felhasználók mindennapjait, ezért a fent említett változások megvalósítása során fontos szerepet kaptak a bétaverziók tesztelőinek a visszajelzései. Az alkalmazás úgynevezett bétaverzióival bárkinek lehetősége adódik a fejlesztők munkájának segítésére, sőt, a tesztelni vágyó felhasználók az elsők között láthatják az alkalmazás újdonságait. A bétaverziók mind Android, mind iOS operációs rendszerű okostelefonnal elérhetők.

Bár a fővárosiak jelentős része a közterületi kijelzőkön, a járműveken és az applikáción keresztül találkozik a FUTÁR-ral, valójában ettől sokkal összetettebb feladatok zajlanak a háttérben.  A BKK forgalomirányító Központjában a FUTÁR-nak köszönhetően a diszpécserek állandó kapcsolatban vannak a járművezetőkkel, és folyamatosan látják azt is, hogy az egyes járművek merre járnak. Ennek köszönhetően azonnal be tudnak avatkozni, hogy az utasok a lehető legkevesebb fennakadást tapasztalják egy esetleges forgalmi zavar során.

A 2014. októbere óta működő FUTÁR-ral kapcsolatban jelenleg egy olyan fejlesztési csomag kidolgozása van folyamatban, amely a rendszer teljes körű megújításának a lehetőségét alapozza meg, igazodva a trendekhez, a piacon fellelhető megoldási lehetőségekhez és természetesen a felhasználói igényekhez. A BKK már ehhez a fejlesztési csomaghoz kapcsolódóan kívánja megújítani a jövő év végén lejáró FUTÁR-rendszer üzemeltetési szerződését. A rendszer megújítására irányuló javaslatok elkészítésekor a BKK szakemberei szem előtt tartják, hogy milyen lehetőségek vannak, beleértve a technikai, illetve műszaki jellegű lehetőségeket és a szűkös pénzügyi forrásokat is.

Budapesti Közlekedési Központ