Lánchíd-felújítás: aláírták a szerződést, kezdődhet a munka

Budapest, 2021. február 2. – Újabb jelentős szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata: kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt. aláírta a vállalkozási szerződést. Ennek köszönhetően elkezdődhet Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése.

Február 2-án, kedden aláírták a Széchenyi lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részéről dr. Walter Katalin vezérigazgató, az A-Híd Zrt. képviseletében Sal László vezérigazgató írta alá a megállapodást.

Walter Katalin és Sal László

A korszerűsítés során a hidat – várhatóan idén nyár elejétől – 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt. A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható. A forgalomzárás és a felújítás részleteiről rövidesen bővebb tájékoztatást adunk.

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. A Fővárosi Önkormányzat – a kivitelezési feladat mielőbbi megkezdése érdekében – a megvalósításhoz szükséges teljes összeg biztosítását vállalja. A Fővárosi Önkormányzat a teljes összeg biztosítására a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tavaly februári határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva vállal kötelezettséget, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés a Fővárosi Önkormányzatnak 6 milliárd forint támogatást biztosít. Ezt a vállalását a kormány eddig nem teljesítette, ám a Lánchíd felújításának megkezdése nem tűr halasztást.

„A Lánchíd az ország és Budapest kincse, féltve őrizni kötelesség” – nyilatkozta dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

Elmondta még, hogy 32 évvel a legutóbbi felújítás után a Lánchíd megújítását a nemzeti örökség tisztelete követeli meg. Bár a híd felújítása okoz majd némi kényelmetlenséget a fővárosi közlekedésben, bízik abban, hogy a budapestiek osztoznak a városvezetőség elkötelezettségében az ország és Budapest talán legfontosabb szimbóluma iránt.

„Azért dolgozunk, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon: a megszépült Lánchidat” – tette hozzá dr. Walter Katalin.

A Széchenyi lánchíd felújítása ezekre a feladatokra terjed ki:

  • újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;
  • a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;
  • a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják;
  • a föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik;
  • kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;
  • a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;
  • a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;
  • új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;
  • a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;
  • gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;
  • kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.