Tervezőasztalon az Üllői út felújítása

Budapest, 2021. január 12. - Aláírták a szerződést, tervezőasztalra kerül az Üllői út egy fontos szakaszának felújítása. A szakemberek a munkálatok során több mint 4 kilométernyi útszakaszt terveznek újjá, amelyben fontos szerepet kap a közösségi közlekedés mellett a gyalogos és kerékpáros közlekedés, valamint a zöldterületek rendezése is.

A főváros útfelújítási programjának egyik fontos eleme az Üllői út Szarvas csárda tér – városhatár közötti szakaszának felújítása. A 4,2 km hosszú útszakasz nem csak a XVIII. kerület életében, hanem egész Budapest szempontjából fontos szerepet tölt be, hiszen naponta sokan érkeznek ezen az útvonalon a keleti agglomerációból.

A BKK a felújítási tervek elkészítéséről szóló szerződést 2021 első napjaiban írta alá a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Create Value Kft.-vel. A szakembereknek a munka során igazodniuk kell a „Béke tér komplex tervezése” projekt elkészült terveihez.

 

Hogyan változhat az Üllői út?

A tervezés során a vállalkozónak fel kell mérnie a Szarvas csárda tér és a városhatár közötti útszakasz műszaki állapotát, illetve felül kell vizsgálnia a jelenlegi forgalmi rendet és forgalmi igényeket. A projekt célja többek között

  • a leromlott állapotú út- és járdaburkolatok felújítása,
  • az akadálymentes közlekedés biztosítása,
  • a közösségi közlekedés előnyben részesítése, valamint
  • a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra fejlesztése.

A felújításnak köszönhetően megtörténik a jelzőlámpák szükséges áthangolása, emellett a buszmegállók alkalmassá válnak arra, hogy az alacsonypadlós járművek is megfelelően használhassák. A forgalmi és a baleseti adatok alapján elvégezhetők lesznek a korábban elmaradt, de fontos közlekedésbiztonsági fejlesztések: új gyalogátkelőhelyek, vagy akár új jelzőlámpás csomópontok is tervezhetők. A tervezés során külön figyelmet kap a parkolás és a zöldfelületek kialakítása, emellett kiegészül a területen található fasor is. A vállalkozónak év végéig kell leszállítania az engedélyekkel, hozzájárulásokkal rendelkező kiviteli terveket, valamint a tenderdokumentációt.

 

Útfelújítások 2021-ben

Bár a koronavírus miatt rendkívül szűkös források állnak rendelkezésre, a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában több komplex útfelújítás is várható 2021-ben. Tervek szerint tavasszal indulhat a rekonstrukció

  • Újpesten a Rózsa utcában az Árpád út és a Görgey Artúr utca között,
  • a XI. kerületi Péterhegyi úton a Neszmélyi út és az Egér út között,
  • az angyalföldi Göncöl utcában és
  • a rákospalotai Deák utcában.

Ezeken a szakaszokon nem csak az utak újulnak meg, hanem a közvilágítás és a járdák is. Szükség esetén új gyalogátkelőhelyeket hoznak létre, illetve akadálymentesítik a meglévőket. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, szintén komplex útfelújítás indulhat ősszel a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, ahol a rossz állapotú utak felújításán kívül rendezik a parkolási helyzetet, és elvégzik a szükséges, kerékpáros fejlesztéseket.

A Budapesti Közlekedési Központ beruházásai mellett természetesen további rekonstrukciók is várhatók idén a Budapest Közút és a fővárosi kerületek saját beruházásában.