A BKK is segíti a hajléktalan emberek téli krízisellátását

Budapest, 2021. január 29.Az éjszakai kijárási korlátozás és a hideg időjárás a legszegényebbek számára komoly veszélyeket rejt magában. A januári fagyban a Budapesti Közlekedési Központ is segíti a hajléktalan budapestiek téli krízisellátását: a kemény mínuszokban január közepén három helyszíni forgalomirányító autóval járták a főváros útjait, valamint a BKK járatain szolgálatot teljesítő járművezetők is a szokásosnál figyelmesebben végezték munkájukat, és ha hajléktalan embert láttak, akinek segítségre, elhelyezésre volt szüksége, értesítették a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatát.

A koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt kijárási korlátozás miatt este 8 óra után sokkal kevesebben vannak az utcákon, ezáltal egy bajban lévő hajléktalan embernek is kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá. Ezért fogott össze a januári nagy hidegek idején a fővárosban a BKK, a BKV, a Fővárosi Önkormányzati Rendészet, a Menedékház Alapítvány és a Menhely Alapítvány. Az ő együttműködésükkel sikerült elérni, hogy az extrém hideg időben is fedél nélkül maradó budapestiek a lakossági bejelentések visszaszorulása ellenére is megfelelő segítséget kapjanak.

Az extrém hideg éjszakákon a BKK-járatok sofőrjei a szokottnál is figyelmesebben végzik napi munkájukat, és jelzik a Diszpécser Szolgálat részére, ha segítségre szoruló hajléktalan embert látnak. Négy januári éjszakán a BKK három helyszíni forgalomirányító autója kiemelten figyelte a közterületen tartózkodó fedél nélküli embereket, és szükség esetén bejelentést tettek, ezáltal 17 ember életének a megmentéséhez járultak hozzá a BKK munkatársai. Egyik alkalommal a helyszíni forgalomirányítók személyesen kísérték a menhelyre az utcán fagyoskodó hajléktalan budapestit.

A jelzéseket a Menhely Alapítvány által működtetett Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat kezeli. Az ő tájékoztatásuk alapján a bejelentett személy is információt kap az utcai szociális munkások érkezéséről és annak várható idejéről.

Az enyhe időjárás beköszöntével nem szűnik meg az összefogás, a BKK és a BKV munkatársai továbbra is a hajléktalan emberekre odafigyelve végzik a munkájukat: a segítségre, elhelyezésre szoruló hajléktalan embereket jelzik a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata felé.

Kérjük, segítse a BKK és a Menhely Alapítvány munkatársainak munkáját ön is:, ha a munkája miatt este 8 után is közlekedik, vagy a kutyát késő este sétáltatja, figyeljen oda a legszegényebb embertársainkra! A Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécser szolgálatának a száma +36 1 338 4186. Ha bajban lévő hajléktalan emberrel találkozik, hívjon segítséget!

Budapesti Közlekedési Központ