Új autóbuszok állnak forgalomba a főváros dél-budai kerületeiben

Budapest, 2020. december 11. - Tovább fiatalodik a főváros közösségi közlekedési járműállománya. A Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére, a VT-ARRIVA Kft. üzemeltetésében 20 vadonatúj autóbusz áll forgalomba vasárnap. Az autóbuszok a dél-budai vonalakon váltanak ki régebbi járműveket.

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával a Budapesti Közlekedési Központ, valamint szerződött szolgáltatói tovább javítják a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. 2020. december 13-án a VT-ARRIVA Kft. üzemeltetésében 20 vadonatúj MAN Lion’s City A21 típusú szóló autóbusz áll forgalomba Budapesten. Az új járművek a dél-budai térségben, XI. és XXII. kerületi vonalakon kezdik meg a munkájukat, kiváltva ezzel több régi járművet.

Az új autóbuszok EURO 6-os motorral működnek, megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. A járművek klimatizáltak és alacsonypadlósak, kihajtható rámpával rendelkeznek, ezért könnyen használhatják az idősebb utasok, a babakocsival közlekedők, illetve a mozgásukban korlátozottak. A buszokon nagyméretű utastájékoztató monitorok segítik a tájékozódást, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszer van felszerelve. A fővárosban közlekedők egészségének védelme fontos szempont, ezért a járművek belső terét nanotechnológiás eljárással kezelték, amely megakadályozza, hogy a vírus megtapadjon a különböző felületeken.

 

 

Folyamatosan fiatalodó járműpark

A mostani járműfejlesztést megelőzően, novemberben négy új CAF villamos állt forgalomba Budapesten a 17-es és a 19-es vonalon. Ennek köszönhetően már nyolc vadonatúj, korszerű, alacsonypadlós villamos is emeli a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát. Jövő tavaszig a fennmaradó tizennyolc villamosszerelvényt is átadják az utazóközönségnek.

A fővárosi fejlesztések természetesen nem állnak le, további lépések is várhatók a járműállomány fiatalítása és a szolgáltatási színvonal növelése érdekében.