Mi figyelünk. És ön? - Védje értékeit utazás közben is!

Budapest 2020. december 12. - Zsebtolvajlás elleni akció indul Budapest közösségi közlekedési vonalain. A BKK és a BRFK az adventi időszakban is azért dolgozik, hogy biztonságosan lehessen utazni még a legzsúfoltabb fővárosi járatokon is.

A karácsonyt megelőző vásárlási szezon bizonyos időszakaiban a megszokotthoz képest többen használják a közösségi közlekedést. Azonban a nagy tömegeket vonzó járatokon a zsebtolvajok is felbukkannak, ezért könnyen pórul járhat a vásárlás előtt álló utas. Bár az ünnepi rohamban általában figyelmetlenebbé válnak a közlekedők, azonban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) figyelme ilyenkor sem lankad.

A közlekedésszervező társaság az adventi időszakban megváltozott utazási szokások miatt, illetve az utasok biztonságérzetének növelése érdekében fokozott jegyellenőri, vagyonőri és utaskoordinátori jelentétet biztosít a VIII., a X. és a XVIII. kerület meghatározott járatain, valamint a főváros gerincvonalain egészen karácsonyig. Emellett azok a rendőrkapitányságok is partnerként vesznek részt az akcióban, amelyeket az ünnep miatt megnövekedett vásárlóforgalom a leginkább érint. A rendőri jelenlét növeli az ellenőrzések hatékonyságát, ezzel a BRFK jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosan lehessen utazni a legzsúfoltabb fővárosi járatokon is.

 

 

A két szervezet szorosabb szakmai kooperációval, közös kommunikációval, figyelemfelkeltő és edukációs videókkal is csökkentené a közösségi közlekedéssel összefüggő szabályszegések számát, illetve a járványügyi szabályok betartására is fokozottan ügyel.

 

Mire kell figyelni utazás közben?

A zsebtolvajok jelenléte sajnos elkerülhetetlen velejárója a nagyvárosi közlekedésnek. Ahhoz hogy az utasok a közösségi közlekedés járatain ne váljanak a tolvajok áldozatává, fontos betartani néhány alapvető szabályt. 

  • Lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt járatokat!
  • Utazás közben a táskánkat mindig tartsuk magunk előtt, és fogjuk azzal a kezünkkel, amelyikkel épp nem kapaszkodunk!
  • A pénztárcát a kabát belső zsebében érdemes tartani, ne vegyük elő utazás közben!
  • Lopás, rablás esetén ne szálljunk szembe az elkövetővel, mert ezeket az akciókat általában szervezetten, egyszerre többen hajtják végre.
  • Ha tetten érjük a tolvajt, kérjük hangosan a környezetünkben lévő emberek segítségét, illetve értesítsük a rendőrséget!

A BKK és a BRFK nemrég kibővítette projektalapú együttműködését. Ez az összehangolt munka gyors eredményeket hozott, hiszen a mostani, zsebtolvajlást megelőző lépések mellett nemrég a buszsávok szabálytalan használata miatt ellenőrizték a fővárosban közlekedőket.

 

Budapesti Közlekedési Központ

Budapesti Rendőr-főkapitányság