Átépítik a Bosnyák téren a villamos kocsiszín előtti vágányhálózatot, augusztus közepéig változik a villamosközlekedés a környéken

Felújítják és ezzel együtt átalakítják a Bosnyák téren a zuglói villamoskocsiszín előtti villamos vágányhálózatot. A fejlesztésnek köszönhetően a Bosnyák téren és környezetében teljesen megújul a villamospálya, ezáltal a kocsiszínbe beálló villamosok  kevésbé terhelik majd a csomópontot. Az építkezés ideje alatt június 13-tól várhatóan augusztus közepéig a 3-as és a 62-es villamos az Örs vezér tere felől csak a Szugló utcáig közlekedik majd, a 69-es villamos pedig nem jár. A 3-as és a 62-es villamos helyett a Szugló utcától a Mexikói út, illetve Rákospalota felé, a 69-es villamos helyett pedig a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek. A Bosnyák téren és környékén a közúti forgalomban továbbra is korlátozásokra kell számítani.

A BKV Zrt. zuglói villamoskocsiszínje előtti vágányhálózat felújításra, átalakításra szorul, mert jelenleg a villamosok ki-, illetve beállásakor jelentősen akadályozzák a Bosnyák tér közúti kapacitását. A fejlesztés megvalósításával a környék forgalmának átbocsátóképessége jelentősen javulni fog, hiszen a kocsiszínbe egyszerűbben tudnak majd beállni a villamosok, így nem kap majd hosszabb ideig tartó piros jelzést egyszerre több csomóponti közúti és gyalogos irány is.

Változások a közösségi közlekedésben

Június 13-án, szombaton és 14-én, vasárnap az alábbiak szerint változik a villamosközlekedés:

  •     A 3-as villamos rövidített útvonalon, a Gubacsi út / Határ út és az Örs vezér tere között közlekedik. A Mexikói út és az Örs vezér tere között 3-as jelzéssel pótlóbusz jár. A pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP03
  •     A 69-es villamos nem jár, helyette pótlóbusz közlekedik a Mexikói út és Újpalota, Erdőkerülő utca között. A pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen a BKK FUTÁR oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP69.

Június 15-től, hétfőtől várhatóan augusztus közepéig az alábbiak szerint változik a villamosközlekedés:

  •     A 3-as villamos rövidített útvonalon, a Gubacsi út / Határ út és a Szugló utca / Nagy Lajos király útja között közlekedik. A Mexikói út és a Szugló utca / Nagy Lajos király útja között 3-as jelzéssel pótlóbusz jár. A pótlóbuszra a Mexikói útnál a buszvégállomáson, a Szugló utca / Nagy Lajos király útjánál a 82-es troli megállójában, a Nagy Lajos király útján és az Erzsébet királyné útján pedig a villamosmegállók közelében található pótlóbusz-megállókban lehet felszállni.
  •     A 62-es és a 62A villamos rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér és a Szugló utca / Nagy Lajos király útja (62-es), illetve Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) és a Szugló utca / Nagy Lajos király útja (62A) között közlekedik. Rákospalota, MÁV-telep és a Szugló utca / Nagy Lajos király útja között pótlóbusz jár 62-es jelzéssel. A pótlóbuszra Rákospalota, MÁV-telepnél a Kolozsvár utcában a villamosvégállomás mellett, a Szugló utca / Nagy Lajos király útjánál a 82-es troli megállójában, két végállomása között pedig a 62-es villamos, illetve a 32-es busz megállóiban lehet felszállni.
  •     A 69-es villamos nem jár, helyette a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik a Mexikói út és Újpalota, Erdőkerülő utca között. A pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen a BKK FUTÁR oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP69.

A villamospótlás miatti kényszerű, a villamos és a pótlóbusz közötti átszállás esetén nem szükséges új jegyet érvényesíteni.

Az Erzsébet királyné útján az 5-ös autóbusz, a Nagy Lajos király útján a 32-es autóbusz, az Öv utca felől a Bosnyák felé utazva a 124-es és a 125-ös autóbusz biztosít alternatív utazási lehetőséget.

Változások a közúti közlekedésben

A fejlesztés részeként nemcsak a villamosvágány, de a közút úttestjének nyomvonala is változik majd a Thököly út–Bosnyák utca közötti szakaszon. Június 13-tól az átépítési munka miatt

  •     a Bosnyák tér Nagy Lajos király úti irányába, mind a Thököly út–Csömöri úti irányba irányonként egy-egy sávon haladhat majd a forgalom.
  •     Nem lehet majd balra kikanyarodni a Bosnyák utcából a Nagy Lajos király útjára, valamint a Nagy Lajos király útján az Erzsébet királyné útja felől jövet a Bosnyák utca előtt visszafordulni. Mindkét irány helyett a Komócsy utca–Lőcsei utca kerülőútvonalat ajánljuk.
  •     A Nagy Lajos király útján a villamosvágányokon a Szabács utcánál található átjárót lezárják, helyette a Szugló utca felé érdemes kerülni.

Budapest, 2020. június 10.

Budapesti Közlekedési Központ