A MÁV-HÉV felújítja a Kvassay hidat – így változik a H7-es HÉV forgalma és a közúti közlekedés a Weiss Manfréd úton

A MÁV-HÉV Zrt. beruházásában felújítják a Csepel-szigetet Ferencvárossal összekötő Kvassay hidat, hazánk legforgalmasabb vasúti hídját. A június 13-án kezdődő, várhatóan az év végéig tartó rekonstrukció miatt a H7-es HÉV helyett egy héten keresztül a teljes vonalon autóbusz közlekedik majd. Június 22-ét követően a HÉV az év végéig Csepel végállomás és a Kvassay híd csepeli oldalán kialakított ideiglenes végállomás között közlekedik, a Boráros tér felé pótlóbusszal lehet továbbutazni. A Soroksári út és a Weiss Manfréd út gépjárműforgalmát a jelenleginél kedvezőbb lámpaprogram és ideiglenes forgalmi rend segíti majd, azonban a dél-pesti régióban zajló egyéb felújítási, építési munkák miatt a környéken lassabb közlekedésre kell számítani.

Változások a közösségi közlekedésben

Június 13-tól, szombattól 21-ig, vasárnapig a H7-es HÉV nem közlekedik. A Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között pótlóbusz viszi az utasokat H7-es jelzéssel. A pótlóbusz útvonala és megállóhelyei térképes felületen a BKK FUTÁR oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_HP63. A Szent Imre tértől Csepel végállomás felé a csepeli buszjáratokkal lehet továbbutazni.

Június 22-től, hétfőtől

  • a H7-es HÉV rövidített útvonalon, Csepel végállomás és a Kvassay híd csepeli oldalán kialakított ideiglenes HÉV-végállomás között közlekedik, időszakos menetrend szerint, amely hamarosan elérhető lesz a BKK honlapján.
  • a Boráros tér és a Kvassay híd között pótlóbusz közlekedik H7-es jelzéssel, amelyre a Boráros téren az autóbusz állomás területén, a Müpa – Nemzeti Színháznál a 23-as busz, a Közvágóhídnál a 179-es busz megállójában, a Kvassay hídnál pedig az ideiglenes HÉV-végállomás mellett lehet felszállni.
  • az 54-es és az 55-ös busz felszállóhelyét a Közraktár utca Duna felőli oldalára, a 15-ös busz végállomása elé helyezik át.


Az ideiglenes forgalmi renddel kapcsolatban további információk is olvashatók a beruházásért felelős MÁV-HÉV Zrt. weboldalán: a mav-hev.hu/kvassay címen.

Változások a közúti közlekedésben

Június 13-a, szombat és 21-e, vasárnap között alakítják ki az ideiglenes HÉV-végállomást a Kvassay híd csepeli oldalán. A Weiss Manfréd úton már elkezdték megépíteni a HÉV és a pótlóbusz közötti biztonságos átszállást segítő peront és rámpát. Ebben az időszakban

  • a Weiss Manfréd út–Kvassay Jenő út útvonalon ideiglenes buszsávot alakítanak ki. Ennek érdekében kiszélesítik a Weiss Manfréd út közlekedésre alkalmas szakaszát a benzinkút előtt, valamint a Kvassay Jenő út–Hajóállomás utca csomópontot is.
  • A Weiss Manfréd úti buszforduló, valamint a centrum irányába vezető buszsávhoz kapcsolódóan a Weiss Manfréd úton hétköznap 10 órától másnap reggel 6 óráig, Csepel felé pedig este 20 órától másnap délután 14 óráig, továbbá hétvégén bármikor időszakos sávkorlátozás várható, ilyen esetben az adott irányba csak egy forgalmi sávon lehet majd haladni.
  • Kisebb korlátozásra kell számítani a Kvassay Jenő úton a barkácsáruház előtt a buszmegálló peronjának meghosszabbítása, a Közraktár utcában pedig az ideiglenes buszforduló kialakítása miatt.

Június 22-től, hétfőtől várhatóan az év végéig az alábbi változásokra kell számítani:

  • A Weiss Manfréd út és a Kvassay Jenő út között új buszsávot alakítanak ki, részben az útpálya kiszélesítésével.
  • A Kvassay hídon, mivel a híd szélesítésével reálisan nem lehet a buszsáv kialakítását biztosítani, egyedi forgalmi rend lesz érvényben. A belváros felé vezető szélső forgalmi sáv buszsáv lesz, a rendelkezésre álló maradék három sávon pedig váltakozó irányban haladhat a forgalom: hétköznap a reggeli csúcsidőben a centrum irányába lehet kettő, Csepel felé pedig egy forgalmi sávon közlekedni. A reggeli csúcsidőben a belváros felé vezető belső sáv az ellenirányú útpályán kerül kialakításra. Hétköznap a délutáni csúcsidőben az arányok megfordulnak, Csepel felé két forgalmi sáv, a belváros felé egy sáv vezet majd.
  • Az érintett útvonalon a jelzőlámpás csomópontokat úgy programozzák át, hogy a forgalom minél zökkenőmentesebben haladjon.
  • A Weiss Manfréd út és a Wein János út csomópontjában a Csepeli Szennyvíztisztító felől nem lehet majd Csepel belvárosa felé kanyarodni.


Budapest, 2020. június 11.

Budapesti Közlekedési Központ