Ellenőrt kereső Facebook-bejegyzés: a BKK vizsgálja az esetet

A Facebookon csütörtök óta terjed az a bejegyzés, amelyben egy magánszemély kifogásolja, hogy utastársát, tudomása szerint egy háromgyerekes édesanyát a BKK ellenőrei pótdíjazták. A BKK vizsgalatot indított az esettel kapcsolatban – ahogyan egyébként minden bejelentett, illetve a BKK tudomására jutott, rendhagyó közlekedési szituáció esetében is –, mert a bejegyzésben tényként beállított információk és az érintett ellenőrök nyilatkozata több ponton is ellentmond egymásnak. Éppen ezért a BKK kéri az érintettek, akár a bejegyzést közzétévő, akár a pótdíjazott hölgy jelentkezését további személyes egyeztetés érdekében. Azt egyébként a bejegyzés sem tagadja, hogy a pótdíjazott hölgy érvényes jegy, bérlet nélkül utazott, miközben a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevétele Budapesten is érvényes utazási jogosultsághoz kötött.

A BKK-hoz az ügyben hivatalos panasz vagy bejelentés nem érkezett, a Facebook-poszt alapján azonban soron kívüli vizsgálatot indítottunk az ügyben. A vizsgálat még nem zárult le, azonban a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az eset körülményei és az ellenőrzés lezajlott folyamata eltér a bejegyzésben közzétett információktól, és azok alapján munkatársaink a rájuk vonatkozó szakmai szabályok alapján, szakszerűen jártak el. A több éve ellenőrként párban dolgozó munkatársaink közül ezidáig egyikük munkájára sem érkezett társaságunkhoz panasz, bejelentés.

A BKK a szituáció kapcsán általánosságban fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten csak érvényes utazási jogosultság birtokában lehet igénybe venni a közösségi közlekedési szolgáltatást. Ha valaki érvényes jegy, bérlet nélkül száll fel egy közlekedési eszközre, történhet figyelmetlenségből, feledékenységből, tájékozatlanságból, illetve egyéb olyan okból is, amely mögött nincs szándékosság. A jegyellenőrök azonban ellenőrzéskor és az esetleges pótdíjazáskor a helyszínen nem mérlegelhetnek, nem tehetnek különbséget utas és utas között, csak objektív tényezők alapján dönthetnek, azaz nem gyakorolhatnak méltányosságot senkivel szemben.

A BKK felhívja a figyelmet arra is, hogy a jegyellenőr kolléga jelezte: nem járult hozzá ahhoz, hogy a posztoló hölgy felvételt készítsen róla, és azt közzétegye.

Budapest, 2019. december 7.

Budapesti Közlekedési Központ