Elindult a városi mobilitási eszközök és szokások alakulását szabályozási szinten vizsgáló SPROUT projekt

A BKK és a Budapest Közút együttműködésével Budapest is projektpartnerként vesz részt a 2019. szeptember 1-én indult, Európai Unió által támogatott Horizon 2020 program részeként megvalósuló SPROUT (Sustainable Policy RespOnse to Urban mobility Transition) kutatás – fejlesztési – innovációs projektben. A projekt célja, hogy az újonnan megjelenő, dinamikusan változó mobilitási igényeknek és eszközöknek megfelelő, városi mobilitási igényeket kielégítő, jövőbeni szabályozás számára használható alapot alakítson ki. A projekt lehetőséget teremt Budapest számára, hogy olyan mikromobilitási megoldásokat próbáljon ki, amik minden közlekedési szereplő számára a városi közterületek hatékony és biztonságos használatát segítik elő. A projekt teljes költségvetése 3.865.116 euró, ebből a Budapestre eső támogatás mértéke 170.218 euró.

A napjainkban egyre gyorsabban változó mobilitási igények és az újonnan megjelenő mobilitási eszközök a város szabályozási rendszerének állandó kihívást jelentenek. A jelenlegi szabályozási környezet nem tudja megfelelően követni a folyamatos változást. A SPROUT projekt keretén belül lehetőség adódik arra, hogy új, gyakorlaton alapuló tudást szerezhessünk és ennek következményeképpen új mobilitási irányelveket alakítsunk ki. A projektben hat pilot város vesz részt: Valencia (Spanyolország), Padova (Olaszország), Kalisz (Lengyelország), Tel Aviv (Izrael), Ningbo (Kína) valamint Budapest a BKK és a Budapest Közút együttműködésével. A nemzetközi környezet lehetővé teszi a széles látókörű tudásmegosztást és a tapasztalatokon alapuló módszerek kialakítását.

A cél elérését a 29 szereplőből álló konzorcium segíti, köztük önkormányzatok, állami közlekedési cégek, nemzetközi szervezetek, útkezelők, kutatóközpontok és egyetemek. A résztvevő partnerek a projektindító találkozót 2019. szeptember 18-19. között Zaragozában (Spanyolország) tartották meg.  A konzorciumot a Zaragoza Logistics Center (https://www.zlc.edu.es/) vezeti. A projekt időtartama 36 hónap.

A projektben résztvevő partnerek:

Ethniko Kentro Erevnas Kai Technilogikis, Anaptyxis, Vrije Universiteit Brussel, POLIS_promotion of operational links with integrated services, Wuppertal Institut fur klima, Umwelt Energie, Ayuntamento de Valencia, Fundacion de la comunidad Valenciana para la investigation, promocion y estudios comerciales de valenciaport, Ningbo University of Technology, Ningbo Municipal Commission of Commerce, Ningbo Supply Chain Innovation Institute China, BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., Budapest Közút Zrt., Municipality of Padua, Venice International University, Tel Aviv Yafo Municipality, TECHNION_Israel Institute of Technology, Instytut Logistyki i Magazynowania, Miasto Kalisz, Fundacja Kaliski Inkubator Przedsie Biorczosci, Municipality of Ioannina, Stad Mechelen, Municipiul Arad, Gemeente's_Hertoghenbosch, Region Ile de France, Camara Municipal de Almada, Agencia municipal de energia de Almada, West Midlands Combined Authority, City of Minneapolis_Department of Public Works.

További információ a SPROUT projektről:

https://cordis.europa.eu/project/rcn/223186/factsheet/en?WT.mc_id=RSS-Feed&WT.rss_f=project&WT.rss_a=223186&WT.rss_ev=a