A mikromobilitás budapesti lehetőségeit kutatja a Főváros és a BKK a Mobilitási pont létrehozásával

A városi mobilitási rendszerek innovációjának eredményeként az elmúlt időszakban új „iparág” született, amelynek globális terjedése óriási iramban halad. Szerte a világon terjednek a vállalkozási alapon működő autó-, robogó-, roller és kerékpármegosztó cégek. Megfelelő szabályozással a mikromobilitási szolgáltatások nem zavaró tényezők a lakosság számára, hanem kiegészítik a meglévő mobilitási rendszert. Ahhoz, hogy a mikromobilitás a város szolgálatába legyen állítható, szükséges az igények megértése. A Mobilitási pont 2 hónapos pilot üzeme egyedülálló lehetőséget ad Budapest számára, hogy felmérje és pontosabban megértse a városlakók mikromobilitási eszközökkel, megosztáson alapuló közlekedéssel és mobilitási ponttal kapcsolatos igényeit, szándékait, véleményeit.

Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzat a BKK szakmai támogatásával egy kérdőívet dolgozott ki és felmérést végez el a 2 hónapban, amellyel pontosabb képet kap az alábbi témákról:

  • Ki használja a mobilitási pontot és az ott elérhető eszközöket?
  • Mit használnak a városlakók a mobilitási pont kínálatából?
  • Milyen típusú utazásra használják a mobilitási pont eszközeit?
  • Javíthatja a mikromobilitási eszközök megjelenése a város modal split-jét?
  • Váltanának a városlakók a mostani közlekedési szokásaikról, ha több mobilitási pont lenne elérhető?
  • Hol, milyen sűrűn, milyen tartalommal szükséges mobilitási pontok kijelölése?
  • Mi a felhasználói elégedettség a mobilitási ponttal kapcsolatban?

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK a Mobilitási pont két hónapos tesztüzeme során kéri és várja az online és offline elérhető kérdőív kitöltését, a BKK a kutatás eredményeit a pilot üzemet követően a nyilvánosság számára bemutatja. A felmérés elvégzése segíti a Fővárost, hogy felkészüljön a jelenlegi budapesti közösségi közlekedési szolgáltatási csomag fejlesztésére és kiterjesztésére, valamint, hogy a jövőben is előremutató, emberközeli mobilitási megoldásokat dolgozzon ki.

A felmérés ide kattintva érhető el.

A felmérés rövidített változata itt érhető el.