Elindult a közösségi közlekedési szolgáltatások javítását szolgáló SMACKER projekt

Az Európai Unió Interreg Central Europe programja által támogatott, SMACKER elnevezésű kutatás-fejlesztési-innovációs projekt 2019. április 1-jén indult, célja a periférikus, kisebb laksűrűségű területek közösségi közlekedési kiszolgálásának javítása. A projektben a BKK Zrt. projektpartnerként vesz részt, feladata a fővárosi igényvezérelt közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése. A SMACKER projekt partnerei először 2019. május 7-8. között találkoztak Bolognában: a projektindító megbeszélésen hat európai országból (Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország és Lengyelország) összesen kilenc intézmény képviseltette magát, a konzorcium vezetője a SRM Reti e Mobilità, Bologna és régiójának közösségi közlekedési vállalata. Az Interreg CENTRAL EUROPE program összesen 2,1 millió eurós támogatást nyújt a projektre, ebből a Budapestre eső, maximális felhasználható támogatás mértéke 188.630 euró, amelyet a Magyar Kormány további 22.192 euróval egészít ki.

A SMACKER projekt az Európai Unió periférikus és vidéki területeinek mobilitását érintő kérdésekre keresi a választ, a helyi és regionális rendszereket a főbb közlekedési folyosókkal és csomópontokkal összekötni képes igényvezérelt közlekedés fejlesztését segíti elő szemléletformálási tevékenység és kísérleti projektek megvalósításával.

A SMACKER projekt hozzájárul ahhoz, hogy a helyi közösségek a felhasználók igényei alapján, közösségi tervezési folyamat során újratervezhessenek konkrét közösségi közlekedési szolgáltatásokat, valamint motiváló kampányok segítségével ösztönöz a közösségi közlekedési szolgáltatások minél gyakoribb használatára.

Budapesten a projekt keretében a jelenleg is működő igényvezérelt közösségi közlekedési vonalak fejlesztése a cél, a foglalási folyamat kényelmesebbé és hatékonyabbá tételével. A rendszer fejlesztésével párhuzamosan megtörténik a szolgáltatásba bevonható újabb területek vizsgálata is.

További információk a projekt weboldalán olvashatók: www.interreg-central.eu/smacker