Értékéhez méltó arculattal születik újjá a Blaha Lujza tér

Ötvenöt év után új, egységes arculatú térként újul meg Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökséggel bíró, ikonikus városi csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. A „nemzet csalogányáról” elnevezett tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat támogatásával központi elhelyezkedéséhez, történelmi és kulturális értékéhez méltó városi helyszínné válik, a pezsgő városi élet sokszínű funkcióival és eseményeivel bíró központja lesz.

A jelenkor elvárásait kielégítő, élhetőbb, gyalogosbarát köztéren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül. A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljárót, és részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról például közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a József körútra. A tér átépítésének koncepciójáról már konzultáltak a szakmai és az érintett civilszervezetekkel, a szakemberek és a helyi lakosok javaslatait beépítették a tervekbe, az egyeztetések ugyanakkor még jelenleg is zajlanak. A várhatóan idén ősszel induló kivitelezési munkák nagyjából egy évig tartanak majd; a Blaha Lujza tér, a tér alatti aluljáró és a Somogyi Béla utca felújításának becsült költsége 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.

Ilyen lesz a megújuló Blaha Lujza tér

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása. Kiemelt szempont továbbá, hogy a Blaha Lujza téren egy egységes koncepciót követve új arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöjjön létre, amely az egyes közlekedési módok közötti megfelelően átjárható kapcsolatrendszer kialakítását szolgálja, emellett önálló karaktert is kapjon. A minőségi építészeti megújulás biztosítja a tér szellemi és kulturális örökségének visszaállítását, a barátságos, élhető gyalogosfelületek növelését, a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózat átszervezésével egy egységes, kiterjedt zöldfelületet is tartalmazó köztér kialakítását. A megújult Blaha Lujza téren helyet kap majd egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épület, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel együtt az új zöldfelület mérete több, mint 1000 négyzetméter lesz. Fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is – ideiglenesen, azzal a tudatos szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig (amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik) kifejthesse jótékony hatását.

A felújítás kiemelt feladata a Blaha Lujza tér, mint csomópont akadálymentesítése. E cél szellemében új gyalogos átkelőhelyek létesülnek, amelyek teljes értékűen átjárhatóvá teszik azt. Emellett elengedhetetlen a tér alatt húzódó aluljáró felújítása is, amely letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap, valamint bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is nyílik ott; ezek akadálymentes elérését egy újonnan épülő lift biztosítja majd.

További fejlesztésként

  • két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában.
  • több kerékpártámaszt is létesítenek a megújuló Blaha Lujza téren.
  • a tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz.
  • az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.

A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

A koncepció társadalmi egyeztetése

A fentiekben ismertetett koncepciót számos szakmai szereplő és a lakosság bevonásával közösen alakították ki. A Fővárosi Önkormányzat, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat által egyaránt elfogadott koncepciót részletesen bemutatták a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében megtartott lakossági fórumon, emellett több ízben egyeztettek arról a Józsefvárosi Önkormányzat építészeti-műszaki tervtanácsával is. A konzultációkon résztvevő szakemberek és a helyi lakosok megfontolásra érdemes javaslatait a felújítási tervekbe beépítették. A tervezett átalakításokról egyeztetés volt továbbá a főváros vezetése és a Magyar Kerékpárosklub között is. A folyamat ezzel nem zárult le, további konzultáció várható többek között a jövőben a teret kulturális eseményekkel megtöltő intézményekkel is.

Mikor, milyen forrásból újítják fel a teret?

A Blaha Lujza tér felújításának tervezése a Közlekedés – Fővárosi Tervezőiroda, valamint az UVATERV konzorciumának munkájával – a Fővárosi Önkormányzat, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút Zrt. bevonásával – 2018 júliusa óta tart, jelenleg az építési engedélyek megszerzése zajlik. A tervezési munka várhatóan a nyár elejére zárul le, ekkorra készülnek el a kivitelezési tervek. Maga az építkezés várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd. A felújítás jelenleg becsült költsége 4 milliárd forint, ami minden fent ismertetett részfeladat elkészültét – azaz a Blaha Lujza tér, az alatta húzódó aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítását is – tartalmazza, és amelyhez Magyarország Kormánya, valamint a Fővárosi Önkormányzat biztosított forrást. Az egyeztetések és a tervezési munka során felmerült többletfeladatok miatt a felújítás véghatárideje és a tervezés díja tekintetében is módosult már a tervezésre kötött szerződés. (Ilyen többletfeladat volt például az aluljáró szerkezeti bővítésével megépülő nyilvános illemhely, illetve a téren megjelenő egyedi buszváró.) A tervezés lezárásának határideje 2019. május 22. összege nettó 148,5 millió forint.