Közlekedés Budapesten az év végi ünnepek idején és 2019 első napjain - Szilveszterkor egész éjszaka járnak a metrók

A BKK az év végi ünnepek idején az elmúlt években megszokott módon, ugyanakkor több vonalon a szokásosnál kedvezőbb menetrenddel biztosítja a közösségi közlekedési szolgáltatást. December 24-én 15-16 óra után az éjszakai járatokkal lehet utazni a fővárosban, továbbá közlekedik a repülőtéri 100E autóbusz. Szilveszter éjjel az M2-es, az M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és az M4-es metróvonalon a szerelvények egész éjszaka közlekednek, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es buszvonalon és a HÉV-vonalakon is egész éjszaka lehet utazni; továbbá a megszokottnál jelentősen sűrűbben induló éjszakai járatok állnak rendelkezésre. Az M1-es metróvonalon a szerelvények éjjel 1 órakor indulnak utoljára a végállomásokról. Az M3-as metró december 22-től január 1-ig minden nap a teljes üzemidőben viszi az utasokat a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között; január 2-tól pedig visszaáll a metrópótlás korábbi rendje. A BKK javasolja, hogy a fővárosi közlekedés során használják a BKK FUTÁR utazástervező alkalmazást, amely szenteste és az ünnepi időszakban is az optimális útvonalat tervezi meg úti céljuk megközelítéséhez. A decemberi ünnepi időszak közlekedési változásai a www.bkk.hu/evvege címen részletesebben is megismerhetők. A BKK minden ügyfelének békés, boldog ünnepeket kíván.

Közlekedés december 22-23-án: sűrűbb járatindulás

December 22-én (szombaton) és 23-án (vasárnap) a BKK több nagy forgalmú villamos-, autóbusz- és trolibuszvonalon biztosít a szokásosnál sűrűbb, illetve kényelmesebb eljutási lehetőséget, hogy az ünnepi bevásárlás miatt ebben az időszakban megnövekedő utazási igényeket kielégítse. Ezzel kapcsolatban a BKK részletes tájékoztatása korábbi közleményében, ezen a linken olvasható. December 22-től egészen január 1-ig mindennap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár az M3-as metró, azaz csak a Lehel tér és Újpest között kell pótlóbusszal utazni.

A december 23-ról 24-re (vasárnapról hétfőre) virradó éjjel az éjszakai járatokkal utazóknak a szombati menetrendet kell figyelniük.

Közlekedés szenteste: 16 órától már az éjszakai járatokkal

December 24-én (hétfőn) a közösségi közlekedési járatok reggel és napközben a szombati menetrendjük szerint közlekednek, egészen 15-16 óráig. Ezután a legtöbb vonalon – ahogy az elmúlt években is – az éjszakai hálózat járataival lehet közlekedni Budapesten. A Deák Ferenc tér M és a repülőtér között közlekedő 100E busszal Deák Ferenc térről 0:40-ig, illetve a Liszt Ferenc repülőtérről 1:20-ig, utazhatnak a reptérre tartók, illetve az onnan érkezők.

A szenteste érvényes közösségi közlekedési rend részletesebben is megismerhető a www.bkk.hu/evvege oldalon, illetve a honlapon menetrendi bontásban is. A BKK kéri az utasokat, hogy december 24-én este indulás előtt tájékozódjanak a közösségi közlekedés rendjéről, utazásuk megtervezéséhez használják a BKK FUTÁR utazástervező alkalmazást, amely ebben az időszakban is valós idejű információk alapján tervezi meg az optimális útvonalat.

December 24-ről 25-re virradóra az éjszakai, valamint az éjjel-nappal közlekedő járatokkal megszokott menetrendjük szerint lehet utazni.

Közlekedés december 25-én és 26-án: vasárnapi/ünnepnapi menetrend szerint

Karácsony napjain, december 25-én (kedden) és 26-án (szerdán) az ünnepnapi/munkaszüneti napi indulásokat kell figyelni a menetrendben.

Az éjszakai buszjáratok

  • december 25-ről 26-ára (keddről szerdára) virradóra a hétköznapi menetrendjük szerint,
  • december 26-ról 27-re (szerdáról csütörtökre) virradóra a munkanapi menetrendjük szerint közlekednek.

Közlekedés december 27-én, 28-án, 29-én és 30-án

December 27-én (csütörtökön) és 28-án (pénteken) az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint, illetve számos vonalon – ahol ez a menetrendben is látszik – az ebben az időszakban jellemző utazási szokásokhoz igazodó év végi menetrend lesz érvényben ezeken a napokon. December 29-én (szombaton) a szombati, 30-án (vasárnap) a vasárnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok.

December 27-én és 28-án – az ezeken a napokon jellemző kisebb forgalom miatt – nem közlekedik sem a D11-es hajó, sem a 10-es, a 142-es és a 261E autóbusz. Ezeken a napokon a reggeli órákban nem jár továbbá a 98E, a 154B és a 162A járat sem, helyettük a 98-as, a 154-es és a 262-es busszal lehet utazni.

A december 27-ről 28-ra (csütörtökről péntekre) virradó éjjel az éjszakai járatok munkanapi menetrendjük szerint indulnak. December 28-ról 29-re (péntekről szombatra) virradóra a pénteki, 29-ről 30-ra (szombatról vasárnapra) és 30-ról 31-re (vasárnapról hétfőre) virradóra a szombati menetrendet kell figyelni.

Közlekedés december 31-én napközben: szombati menetrend szerint

December 31-én (hétfőn) napközben a szombati menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok. A bevásárlóközpontokat is érintő autóbuszok többsége az áruházak bezárását követően – jellemzően 17-18 óra után – már nem érinti bevásárlóközponti megállóját.

Közlekedés szilveszter éjszaka: metrókkal, nappali, valamint a sűrített éjszakai járatokkal

December 31-e, szilveszter éjjelén jelentős fejlesztésként az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon a szerelvények egész éjszaka közlekednek. Az M1-es metró éjjel 1 óráig jár, azaz a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rá.

Egész éjjel közlekedik a 4-es és a 6-os villamos, valamint egész éjszaka közlekedik az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz. A HÉV-vonalakon is egész éjszaka lesz közlekedés, Békásmegyer (H5) és Csepel (H7) felé 30 percenként.

Az éjszakai buszok vonalán – néhány kivétellel – sűrűbben induló vagy nagyobb befogadóképességű járművek közlekednek, több járat pedig meghosszabbított üzemidővel közlekedik. A belváros felől a metrókat érdemes igénybe venni, mivel a Nyugati pályaudvartól, a Móricz Zsigmond körtértől, az Örs vezér terétől és a Határ úttól, illetve Kőbánya-Kispesttől a metróhoz csatlakozó éjszakai járatok sűrűbben indulnak.

A közösségi közlekedési járatok december 31-ről január 1-re virradó éjszaka érvényes menetrendje járatonkénti bontásban, továbbá térségekre bontott mobilitási terv formájában  hamarosan elérhető lesz a BKK honlapján, az utazás megtervezéséhez ebben az időszakban is érdemes lesz a BKK FUTÁR alkalmazást használni.

Közlekedés január 1-jén

2019. január 1-jén (kedden) a közösségi közlekedési járatok az ünnepnapi/munkaszüneti menetrend szerint közlekednek. 

Közlekedés január 2-ától

Január 2-án (szerdán) az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben, az M3-as metróval pedig ettől a naptól ismét a vonal felújításának idején érvényes forgalmi rend szerint lehet utazni: a szerelvények munkanapokon az első hajnali indulástól 20:30-ig közlekednek a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között, esténként 20:30-tól üzemzárásig, valamint szombaton és vasárnap egész nap a teljes metróvonalon pótlóbusz jár. Január 3-tól a járatok a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek.

Budapest, 2018. december 10.

Budapesti Közlekedési Központ