A látássérültek közlekedését segíti a BKK és szolgáltatói

A látássérültek közlekedésének megkönnyítése kiemelt célja a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-nek, a BKV Zrt.-nek és a VT-ARRIVA Kft.-nek, ezért a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány közreműködésével érzékenyítő tréninget szerveztek ellenőröknek és járművezetőknek a kutyával közlekedő látássérültek közlekedésével kapcsolatosan. Annak érdekében, hogy az információk a jövőben is minél több munkatárshoz eljussanak, a társaságok és az alapítvány közös kiadványt készít, amely bemutatja, mire érdemes figyelni, ha látássérült utas száll fel egy járműre. Ezen kívül a BKK plakáthelyeket biztosít, hogy elősegítse a vakvezető kutyák és gazdáik közlekedésének megismertetését.

Október 13-án délelőtt a BKV óbudai autóbuszgarázsában került sor a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai által tartott érzékenyítő tréningre. A BKV és a VT-ARRIVA Kft. sofőrjei, valamint az ellenőrök magas- és alacsonypadlós buszokon sajátíthatták el a kutyával közlekedő látássérültek közlekedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A szombati tréningen több mint 60 munkavállaló vett részt. A nagy érdeklődésre tekintettel a társaságok folytatják az együttműködést az alapítvánnyal, a későbbiekben kiterjesztve a tréninget a villamosvezetőkre és a trolibuszsofőrökre is. Az érzékenyítő tréning résztvevői megemlékeztek a Fehér Bot Nemzetközi Világnapjáról, amelyet ma ünnepelnek világszerte.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 2006 óta képez ki vakvezető kutyákat, amiket ingyenesen a látássérültek rendelkezésére bocsátanak, ezzel javítva életminőségüket. Küldetésük, hogy minél több rászoruló élhessen függetlenebb, önállóbb és biztonságosabb életet vakvezető kutyával az oldalán, emellett azonban a társadalmi szemléletformálást és a fogyatékosügyi ismeretterjesztést ugyancsak missziójuknak érzik. Magyarországon a látássérült emberek alig 1%-át segíti vakvezető kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz.