Kezdődik az integrált mobilitási szolgáltatást nyújtó MaaS4EU mobilalkalmazás budapesti tesztidőszaka

A fővárosban élők utazási szokásait és szükségleteit mérik fel egy most kezdődő tesztidőszakban a MaaS4EU kutatás-fejlesztési projekt részeként. A hazánkban a BKK és a BME részvételével zajló európai uniós program célja egy olyan, utazást támogató mobilalkalmazás kifejlesztése, amelynek segítségével egy applikációban tervezhetjük meg az utazásunkat, vagy végezhetjük el az ahhoz szükséges esetleges bérautó-foglalásunkat. A Maas4EU alkalmazás most induló budapesti tesztjében résztvevők között a BME értékes nyereményeket sorsol ki.

A BKK egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az egyes közlekedési módok között minél nagyobb átjárhatóság jöjjön létre. Ezt a célt szolgálja a 2017 júniusában indult MaaS4EU (Mobility as a Service for European Union) projekt is, amelynek feladata egy integrált mobilitási szolgáltatást nyújtó alkalmazás kifejlesztése: az applikációval a tervek szerint egyetlen felületen lehet majd megszervezni egy-egy utazást a tervezéstől a fizetésig a különböző utazási módok kombinálásával, mindezt személyre szabottan. Egy ilyen integrált szolgáltatásra egyre nagyobb szükség van, hiszen folyamatosan növekszik az utasok információigénye, rendszeresen változnak a forgalmi körülmények, ráadásul az utasok helyismereti hiánya is gyakori.

A nemzetközi partnerekből álló konzorcium által vezetett Maas4EU kutatás-fejlesztési projekt budapesti tesztelését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) támogatja. A Budapesten közlekedőknek most lehetőségük van tesztelni a készülő mobilalkalmazást, ezzel segítve a városban élők utazási szokásainak és szükségleteinek felmérését, a fejlett közlekedési szolgáltatások tervezését. A tesztelést koordináló BME az abban résztvevők segítségét értékes nyereményekkel honorálja. A budapesti pilotról és a nyereményjátékról bővebben a http://kozlekedes.bme.hu/maas4eu/ oldalon találnak információkat. A MaaS4EU projektről és a BKK részvételéről korábbi közleményünkben olvashatnak: https://bkk.hu/2017/11/bkk-reszt-vesz-az-egyseges-europai-kozlekedesi-piac-megteremteseben/.

Budapest, 2018. május 11.

Budapesti Közlekedési Központ