Új alkalmazást tesztel a BKK a hamisítás visszaszorítása érdekében

A Budapesti Közlekedési Központ olyan ellenőrzési tevékenységet támogató alkalmazást tesztel, melynek használatával a jegyellenőrök segítséget kapnak ahhoz, hogy könnyebben azonosíthassák, hogy az ügyfél által felmutatott utazási jogosultságot igazoló értékcikk vélhetően hamisított, vagy sem. A fejlesztésnek köszönhetően várhatóan jelentősen csökkenthető a hamisított értékcikkek használata. 

Az alkalmazás tesztelése 2017 végén 40 jegyellenőr bevonásával kezdődött, a tesztelés folyamatosan kerül kiterjesztésre majd a teljes jegyellenőri állományra. Az ellenőrzések során a jegyekhez és bérletekhez tartozó érvényességi adatokat azonnal visszakapja az ellenőrzést végző személy, így segítséget kaphat ahhoz, hogy megállapítsa annak eredetét és érvényességét.

Az eszköz alkalmazása a BKK eddigi ellenőrzési és pótdíjazási folyamatát nem változtatja meg, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellenőrzés hatékonyabban és pontosabban történhessen. A pótdíjkövetelését a BKK csak akkor érvényesíti, ha az átvett értékcikk utólagos vizsgálata alátámasztja a hamisítást vagy visszaélést.

A BKK Zrt. felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy jegyeiket és bérleteiket a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, jegykiadó automatáiból vagy szerződött viszonteladó partnereitől vásárolják meg, melyek elérhetőségét a BKK honlapján elérhető értékesítésipont-kereső tartalmazza.