A BKK is részt vesz az egységes európai közlekedési piac megteremtésében

A Budapesti Közlekedési Központ is részt vesz a MaaS4EU elnevezésű nemzetközi kutatás-fejlesztési projektben, amely az egységes európai közlekedési piac elősegítését tűzte ki célul. A 2017 júniusában indult projektben 17 különböző területről érkező szervezet vesz részt, az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában.

A európai közlekedési szolgáltatók utazási lehetőségeinek kombinálhatóságát, ezzel egy együttműködő, átjárható és egységes európai közlekedési piac megteremtését kívánja elősegíteni a MaaS4EU elnevezésű projekt, amelyben a BKK és további 16 szervezet vesz részt. A MaaS (Mobility as a Service) egy integrált mobilitási szolgáltatás, amellyel a tervek szerint egyetlen felületen lehet majd megszervezni a teljes utazást, a tervezéstől a fizetésig, a különböző közlekedési módok kombinálásával. Mindezt a felhasználó egyénileg, személyre szabottan teheti majd meg. Egy ilyen integrált szolgáltatásra egyre nagyobb szükség van, hiszen folyamatosan növekedik az utasok információigénye, rendszeresen változnak a forgalmi körülmények és gyakori az utasok helyismereti hiánya is. Ebben nyújthatnak segítséget a bővülő technikai lehetőségek. A munkában résztvevő szervezetek számszerűsített szakmai levezetést, illetve olyan eszközöket és keretrendszereket szolgáltatnak, amelyek biztosíthatják a megvalósítást.

A BKK-nak évek óta fontos célja, hogy az egyes közlekedési módok között minél nagyobb átjárhatóság jöjjön létre, ezeket a tapasztalatait kamatoztathatja most a nemzetközi projektben is.

Hogy áll jelenleg a MaaS4EU projekt?

A projekt 2017 júniusában indult, időközben megalakult a partnerek alkotta konzorcium és elkezdődhet a szakmai részletek kidolgozása. A BKK előtt álló munka egy 3 éves kutatás-fejlesztést jelent, amely jellegéből adódóan nem jár azonnali, kézzelfogható előnyökkel a közlekedésben résztvevők számára. Hosszútávon segíti az egységes MaaS koncepció kidolgozását és jövőbeli bevezetését, ami viszont minden közlekedő számára előnyös lesz Európa szerte. A munkában résztvevő szervezetek a következő négy témakörbe tartozó kihívásokra összpontosítanak:

  • Üzleti modellek: az Európai Unió egységes piacáról bevont szereplők segítségével minta Üzleti Modelleket (ÜM) alakítanak ki. Ezek a modellek bemutatják a MaaS koncepció értékeit, előnyeit, a benne rejlő potenciált és a koncepció életképességét. Ezeket a megoldásokat a felhasználók igényei alapján tervezik meg és tesztelik, hogy értékelhetők legyenek azok előnyei és hátrányai egyaránt.
  • Végfelhasználók: feltérképezik a különböző végfelhasználói csoportok igényeit, preferenciáit, valamint a MaaS szolgáltatások és termékek elfogadását. Mindezt valós környezetben, teszteléssel (living lab test) és bemutatóval végzik el.
  • Technológia: olyan nyílt platformot fejlesztenek és alakítanak ki, amelyek lehetővé teszik a városi és a határokon átívelő teljeskörű utazástervezést, foglalást, jegyvásárlást és fizetést. Mindezt jól meghatározott technológiai megoldásokkal, különböző adatforrások összekapcsolását segítő alkalmazásokkal teszik lehetővé. A rendszerhez bármelyik mobilitási szolgáltatást nyújtó vállalat hozzáadhatja az adatait, és bármely MaaS szolgáltató használhatja a felületet tesztelésre és szolgáltatásainak fejlesztéséhez.
  • Szabályozás: javaslatot tesz a szükséges „MaaS Szabályozási Keretrendszer” kialakítására, amely biztosítja az együttműködésen alapuló közlekedési ökoszisztéma irányelveit a gazdasági, technológiai, személyjogi és biztonsági, utasjogi, valamint szabályozási területeket illetően, s hogy lehetővé tegye a MaaS bevezetését egész Európában.

A MaaS szolgáltatásoknak a felhasználókra gyakorolt hatását rövid távon (aktivitási minták) és közép távon (járműtulajdonlás) elemzik, hogy visszajelzésként szolgáljanak a koncepció előnyeiről és hátrányairól. A MaaS4EU projekt átfogó megoldási javaslatait három teszt területen, valós környezetben mutatják be és igazolják: a Manchesteri Régióban, Luxemburgban és Németországban, valamint Budapesten.

A projektről további információkat a www.maas4eu.eu oldalon és közösségi média felületeiken lehet olvasni.