Automatikusan nyílnak a beléptetőkapuk a Deák Ferenc téren

Automatikusan nyílnak az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó beléptetőkapuk a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál 2017. október 15-étől, vasárnaptól. A beléptetőkapuk egyelőre csak csúcsidőszakon kívül, néhány hetet követően pedig a csúcsidőszakban is nyílnak majd az utasok előtt. Az augusztus végén kihelyezett kapuk a metróállomásról kifelé vezető irányban nyílnak és záródnak majd, a metró területére történő belépés nem változik. A kapuknál történő belépésnél továbbra is a megszokott módon történik az utazási jogosultságok ellenőrzése.

2017. augusztusában a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratához összesen 10 beléptetőkaput telepített a BKK, melyek – tekintettel arra, hogy mindez egy tesztidőszak kezdete –  az első hetekben mindkét irányból csak nyitott állapotban voltak. A BKK kiemelt figyelmet fordít az utasok biztonságára, ezért fokozatosan vezeti be az új berendezések használatát. A tesztelés következő lépcsőfokaként most a metróból kifelé irányban haladók találkozhatnak automatikusan nyílódó, záródó kapukkal.

A tesztelés célja, hogy valós üzemeltetési környezetben szerezzen tapasztalatokat a gyártó és a visszajelzések alapján – ha szükséges – tovább fejlessze azokat. A tesztelés során a BKK, valamint a gyártásért, a telepítésért és az üzemeltetésért is felelős Scheidt & Bachmann szakemberekből álló csoportja ellenőrizte a kapuknál felszerelt kamerák, illetve a kapuk nyitási/zárási funkciójának (pl. a kártyával történő nyitás), és a kapuk érzékelési funkcióinak (pl. babakocsi, csomagok) működését. A tesztelés helyszínéül azért a Sütő utcai kijáratra esett a választás, mert ezen a helyszínen nagyobb építészeti átalakítás nélkül telepíthették a készülékeket. Mivel ez a kijárat frekventált helyen található, így többen ismerkedhetnek meg a kapukkal, illetve a szakemberek is figyelemmel tudták kísérni, hogyan halad át az utasforgalom a kapukon, és ezekre a tapasztalatokra alapozva most bevezethetik a kapuk automatikus nyitási funkciójának a használatát.

A Sütő utcai kijáratnál telepített kapusor kihelyezésével elinduló kapu- és érvényesítő készülék telepítési munkálatok során összesen 810 kaputest, majdnem 530 állomási és megközelítően 11 ezer járművekre kihelyezett érvényesítő készülék telepítése valósul meg. A kapuk használatát több lépcsőben fogja bevezetni a BKK. A végső állapot eléréséhez, azaz ahhoz, hogy az összes kapu rendeltetésszerűen működjön, szükséges az elektronikus jegyrendszer teljes infrastruktúrájának rendelkezésre állása.

Az elektronikus jegyrendszer egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan alkalmazkodik. A rendszer elindulásával a papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, szerepüket az elektronikus utazási kártyák veszik át.

A kapuk használatával kapcsolatos kisfilm a következő oldalon érhető el: https://youtu.be/IMEGQ2CXBVY