Módosította üzletszabályzatát a BKK

Módosította üzletszabályzatát a Budapesti Közlekedési Központ, a változtatás egyik legfontosabb eleme az akadálymentes közlekedés újraszabályozása. A jövőben kiemelt figyelmet kap a mozgólépcsők és a liftek használata, a babakocsival, illetve a kerekesszékkel közlekedők helyzete. Emellett a BKK elkötelezett abban is, hogy minél szélesebb körben megoldható legyen az egyéb mozgást segítő eszközökkel történő utazás.

A Budapesti Közlekedési Központ szem előtt tartva a fővárosban közlekedők igényeit, érdekeit és biztonságát, felülvizsgálta üzletszabályzatának egyes pontjait. A változások között szerepel a szabályzat egyes rendelkezéseinek pontosítása annak érdekében, hogy az jobban tükrözze a közösségi közlekedés céljait és az utasok igényeit. A szabálytervezettel kapcsolatos észrevételeket 2016. november 4-ig  bárki véleményezhette, majd a társadalmi egyeztetés után 2017. február elején a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogutódja) jóváhagyása is megszületett.

Az üzletszabályzat módosításának legfontosabb eleme az akadálymentes közlekedés újraszabályozása, hiszen a teljesen akadálymentes M4-es metróvonal átadásával a mozgólépcsők mellet a liftek is szerepet kaptak az állomási peronok megközelítésében. A mozgólépcsőt az utasok változatlanul saját felelősségükre használhatják. A babakocsis utasokra, a kisgyermekkel, kerekesszékkel, egyéb mozgást segítő eszközzel, kutyával közlekedő személyekre vonatkozó előírásokat a BKV Zrt. szabályozza részletesen.

A mopedek szállításáról

A mopedek szállításával kapcsolatban az üzletszabályzat azt tartalmazza, hogy a mozgást segítő eszközöket biztonságosan kell elhelyezni a járműveken, hogy azzal se az eszközt használó, se a többi utas testi épsége ne kerülhessen veszélybe. Az utazás csak akkor kezdhető meg, ha az eszköz befér a számára kialakított helyre, valamint a mozgásában korlátozott személy és eszközének együttes tömege nem haladja meg a 250 kg-ot. A BKK szabályozásán kívül jelenleg a közlekedési szolgáltatók (a BKV Zrt., a VT-ARRIVA Kft., a VOLÁNBUSZ Zrt.) hatáskörébe tartozik a további belső szabályok meghatározása. A BKK egyik szolgáltatójának, a VT-ARRIVA Kft.-nek belső szabályzata tartalmazza, hogy „elektromos moped nem szállítható” a járműveken. A BKV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. szabályzataikban nem tiltják a mopedek szállítását.

A BKK elkötelezett abban, hogy minél szélesebb körben megoldható legyen a mozgást segítő eszközökkel való utazás. Ennek érdekében a közlekedésszervező társaság még 2016. június 21-én szervezett fórumot a kérdésben, amelyen részt vettek a mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetei, a közlekedési szolgáltatók és az autóbusz-vezetők képviselői. A mopedszállítási problémákat látva a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízta a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Zrt.-t (KTI) „Az elektromos mopedek helyi és helyközi közösségi közlekedésben való részvétele az esélyegyenlőség és hozzáférhetőség biztosításának szempontjából” című kutatás elvégzésével, amelyben a BKK is konzultációs szerepet vállal. A tanulmány megoldást adhat a kérdés rendezésére, így remélhetőleg még 2017-ben megnyugtató módon rendeződik a mozgást segítő eszközök szállításának problémája.

Az új üzletszabályzat elérhető a BKK honlapján.