Hétvégéken teljesen akadálymentesen utazhatunk az 1-es villamoson

A BKK kiemelt célja a fővárosi közösségi közlekedési járműállomány, a megállóhelyek és a közterületek folyamatos akadálymentesítése. Az ez irányú fejlesztések újabb állomásaként december 17-étől hétvégéken Combino villamosok is közlekednek a közelmúltban felújított és meghosszabbított 1-es villamos vonalán. Erre az teremt lehetőséget, hogy a nagykörúti 4-es és 6-os vonalon hétvégén nincs szükség az összes szerelvényre. Az 1-es vonal teljes akadálymentesítését több éves technikai felkészítés előzte meg. A december 17-ei változást követően, várhatóan 2017 februárjától további alacsonypadlós járművek kerülnek az 1-es vonalra, ezáltal  a hétvégi napokon kizárólag korszerű, akadálymentes villamosok közlekednek majd.

A BKK fokozatosan bevezeti az 1-es villamosvonal teljes hétvégi akadálymentesítését: december 17-étől, szombattól két alacsonypadlós Combino villamos is közlekedik szombaton és vasárnap a Hungária-körgyűrűn, ezzel párhuzamosan pedig már csak két magaspadlós Tátra-szerelvény jár majd a vonalon. A teljes hétvégi akadálymentesség várhatóan 2017 februárjától lesz biztosított, ekkor a két említett magaspadlós villamost is alacsonypadlós járművek váltják majd le a hétvégéken. A 2014 végére felújított 1-es vonalon minden megállóhelyet akadálymentessé építettek át, a vonal meghosszabbított szakaszát pedig eleve akadálymentesre építettek, így természetesen nem csak a járművek, de a teljes vonali infrastruktúra lehetővé teszi a vonal használatát a mozgásukban korlátozottak számára is.

Az 1-es villamos vonalának hétvégi „alacsonypadlósítására” vonatkozó tervek már több évesek, ennek technikai jellegű akadályai mostanra hárultak el. A Combino villamosok forgalomba állításához számos feltételt kellett megoldani: egyebek mellett a vonalfelújítás előtt a rossz állapotú vágányszakaszok nem tették azt lehetővé, emellett a szükséges informatikai és biztonsági fejlesztéseket is el kellett végezni.

A BKK kiemelt célja a fővárosi közösségi közlekedési járműállomány, a megállóhelyek és a közterületek folyamatos akadálymentesítése. Ezen cél által vezérelve állított forgalomba az utóbbi években több száz új, illetve használt, jó állapotú akadálymentes autóbuszt, továbbá 36 új trolibuszt és a 47 új CAF villamost. A nagykörúti 4-es és 6-os vonal mellett a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, majd az idén nyáron és ősszel végzett villamosperon-felújítási munkák elkészülte óta immár a 17-es és a 19-es villamos vonalán is szinte kivétel nélkül akadálymentesek a megállóhelyek. A BKK a főavárosi járatok menetrendjét úgy alakítja, hogy az alacsonypadlós járművek a lehető legtöbbet vegyenek részt a forgalomban. Hétvégéken mind a troli-, mind az autóbusz-hálózaton már csak akadálymentes járművek közlekedését rendeli meg a szolgáltatóktól. A BKK „Akadálymentesen Budapesten” oldalán további információk olvashatók a fővárosi akadálymentes közlekedési lehetőségekről: https://bkk.hu/akadalymentes/