Új funkciók, teljes körű akadálymentesség: frissült a BKK FUTÁR alkalmazás

A korábbinál is pontosabb előrejelzéssel, a vakok és a gyengénlátók által használható funkciók teljes körűvé tételével, továbbá a felhasználók által is kért új funkciókkal – a kedvenc járatok elmentésének lehetőségével, a jegy- és bérletvásárlási pontok megjelenítésével, a térképek offline elérésének opciójával – bővült a BKK FUTÁR mobilalkalmazás. Az applikáció már frissült azokon a telefonokon és táblagépeken, amelyeken engedélyezték az automatikus alkalmazásfrissítést; egyéb esetben az iOS, az Android és a Windows rendszerű eszközök alkalmazásboltján keresztül frissíthető. A töretlen népszerűségű BKK FUTÁR valós idejű útvonaltervezést és térképes járműkövetést tesz lehetővé. Az alkalmazás 2014-es elindítása óta ez a harmadik nagyobb lélegzetvételű frissítés; a BKK FUTÁR-t már több mint 275 ezren használják nap mint nap. A 2014 őszén bemutatott BKK FUTÁR mobilalkalmazás valósidejű utazástervezéssel gyorsítja és könnyíti a közlekedést a fővárosban. Az azóta eltelt időszakban a felhasználók rengeteg pozitív visszajelzést és értékes észrevételt tettek az applikációval kapcsolatban, hozzájárulva ezzel a további fejlesztéshez, tökéletesítéshez. Az alkalmazást már több mint 275 ezer aktív felhasználó használja nap mint nap a nyári hónapok adatai alapján. A most bemutatott frissítés hasznos új funkciókkal járul hozzá a még jobb felhasználói élményhez és az eddiginél is pontosabb járatinformációkkal az utazástervezéshez.

Kedvenc járatok

kozeli-indulasok_wpFelhasználók kérésének eleget téve a BKK FUTÁR alkalmazás frissítése után már nemcsak a kedvenc helyek és a kedvenc megállók, de a kedvenc járatok is elmenthetők. Az opció használatával a megállóhelyi indulási időket és a közeli járatokat ábrázoló képernyőnk a kedvencnek jelölt járatokat a lista elejére helyezi azok indulási időpontjától függetlenül.

Jegy- és bérletvásárlási lehetőségek megjelenítése

A BKK FUTÁR térképes felületén mostantól megjeleníthetők a BKK értékesítési pontjai, ami igen hasznos funkció azok számára, akik az utazás megkezdése előtt még nem rendelkeznek jeggyel vagy bérlettel. A ki- és bekapcsolható felületen az automaták, pénztárak, ügyfélközpontok, viszonteladói értékesítési pontok (posták, újságosok stb.) nyitva tartása is megjelenik, így az esti, éjszakai órákban is könnyebb lesz jegyet venni. Ráadásul a funkció használatakor a jegyváltás idejével is számol az alkalmazás, ezáltal tervezhetővé téve az utazást.

Offline elérhető statikus térképek

A BKK FUTÁR új menüpontja a térképtár. Ezen a fülön a BKK azon térképei érhetők el – kedvencnek jelölve akár offline is –, amelyek honlapunkon a bkk.hu/terkepek/ oldalon is megtalálhatók: Budapest, illetve a főváros belvárosának közösségi közlekedése, a budapesti metró- és HÉV-hálózat, a nappali és az éjszakai hálózat stb.

Utazástervezés vakok és gyengénlátók részére is

kedvenc-jarat_iosAz iOS, illetve az Android operációs rendszerrel futó készülékeken a BKK FUTÁR a piacon rendelkezésre álló felolvasó szoftvereknek köszönhetően korábban is használható volt a vakok és a gyengénlátók számára, ám az alkalmazásban akadtak a számukra eddig nem használható felületek. A mostani frissítéssel azonban már a vakok és a gyengénlátók is használhatják mobileszközüket az induló járművek lekérdezésére és utazástervezésre a beépített felolvasó funkcióinak köszönhetően. Az alkalmazás ezen funkciójának tesztjeit vak szoftverfejlesztő kollégák bevonásával végeztük. iOS rendszerű készülékeken a VoiceOver, Android rendszerűkön pedig a TalkBack funkció bekapcsolása és konfigurálása szükséges a használathoz. (Windows rendszerű készülékeken jelenleg nem érhető el olyan felolvasó szoftver, amely a látássérültek számára is lehetővé tenné az alkalmazás alapvető használatát.)

Még pontosabb a járatindulások előrejelzése

A BKK FUTÁR új számítási algoritmusának köszönhetően mind a mobilalkalmazás, mind a futar.bkk.hu felületén a korábbinál is pontosabb becslés jelenik meg a járatok várható indulási idejéről. Az új algoritmus képes figyelembe venni az adott útvonalon korábban közlekedő járatok tényleges menetidejét, azaz ha valamely útszakaszon a menetrendben meghatározottnál rendszeresen lassabban közlekednek a járművek, úgy a rendszer ezt figyelembe véve nagyobb várakozási időt jelez.

Frissítés, elérhetőségek

jegy-nelkuli-tervezes-beallitas_androidA BKK FUTÁR applikáció már frissült azokon a telefonokon és táblagépeken, amelyeken használója engedélyezte az automatikus alkalmazásfrissítést; egyéb esetben az iOS, az Android és a Windows rendszerű eszközök alkalmazásboltján keresztül frissíthető. A töretlen népszerűségű BKK FUTÁR valós idejű útvonaltervezést és térképes járműkövetést tesz lehetővé. Az alkalmazás 2014-es elindítása óta ez a harmadik nagyobb lélegzetvételű frissítés. A BKK FUTÁR alkalmazás elérhetőségei: Budapest, 2016. október 12. Budapesti Közlekedési Központ