Az utolsó simítások is elkészültek, Tarlós István átadta a Széll Kálmán teret

Buda egyik legfontosabb és legforgalmasabb csomópontja egy reálisan kidolgozott, ütemezhető elképzelés szerint újult meg, kiemelten figyelembe véve a közösségi közlekedés szempontjait – mondta el Tarlós István főpolgármester a közel másfél év munkájaként teljesen felújított Széll Kálmán tér hivatalos átadásán. Az arra közlekedők május 10-e óta használhatják, azonban az utolsó simítások elvégzése után hivatalosan ma adták át az európai színvonalú, modern csomóponttá, találkozási hellyé, magas színvonalú, akadálymentes és zöld közösségi térré alakított Széll Kálmán teret. A csomópont a budai fonódó villamoshálózat kialakításának köszönhetően új, átszállásmentes közlekedési kapcsolatokat kínál észak-, a közép- és a dél-budai területek között, továbbá Óbudáról a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.

SIM_9264„Az a cél vezérelt bennünket, hogy egy olyan európai színvonalú, modern közösségi teret és közlekedési csomópontot hozzunk létre, ahol nemcsak átrohanni, de megpihenni, találkozni is jó” – mondta el a főpolgármester a Széll Kálmán tér hivatalos átadóján. Ezzel arra is utalt, hogy a korábbi csupasz betonfelületek helyett 182 elültetett fa, és több mint 700 négyzetméternyi cserje, virág, fű teszi zöldebbé a teret, míg esztétikus közösségi bútorok kiváló pihenési lehetőséget kínálnak. A Széll Kálmán téren a felújítás részeként MOL Bubi gyűjtőállomás és kerékpárút is épült. Aki jegyet vagy bérletet venne, vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos egyéb ügyeit szeretné intézni, június 20-ától a BKK új ügyfélközpontjában teheti ezt meg. A metróépületet modern arculatú, tágas, üvegfalú létesítménnyé alakították át, a tér építészeti arculata egységesült. Az utasok szempontjait előtérbe állítva átalakították az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat. Akadálymentes kapcsolatok jöttek létre a téren valamennyi irányban. A tér korábbi önmagára mindössze az ikonikus legyező alakú metróépület emlékeztet.

SIM_2738

„Az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál” – mondta el a sajtótájékoztatón a főpolgármester. A Frankel Leó utca és a Margit körút között megépített villamosvágány-átkötésnek köszönhetően átjárható villamospálya létesült a Széll Kálmán tér és Óbuda között, azaz új, hosszú villamosvonalak jöttek létre. Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb budai kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházásának köszönhetően a villamosvonalak újra egységes hálózatot alkotnak. Az észak-, a közép- és a dél-budai területek között átszállásmentes villamoshálózat jött létre, Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat épült a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé. A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek.

SIM_2797

Tarlós István a Széll Kálmán tér felújítása alatti kényelmetlenségek miatt mind a Főváros, mind a beruházó, mind a felújítást kivitelező konzorcium nevében is megköszönve a budapestiek türelmét elmondta: az átadást követően sem fejeződnek be a fejlesztések a térségben. Még az idén további közép-budai beruházások jönnek létre: új MOL Bubi állomásokat létesítenek az I., a II. és a III. kerületben, új jegy- és bérletautomatákat szerelnek fel a Clark Ádám téren, a Széna téren, a Batthyány téren és a Katinyi mártírok parkjánál, mindemellett akadálymentesítési munkákat végeznek majd a Széna térnél, a Vérmező úton és a Dékán utcában.