Videós jelnyelvi tolmácsszolgálat halláskárosultaknak a BKK ügyfélközpontjában

2016 májusától videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást vehetnek igénybe a hallássérültek a BKK ügyfélközpontjában a Ferenciek terén. A Hallatlan Alapítvánnyal közös fejlesztés eredményeképpen a jelbeszéddel kommunikálóknak a jövőben nem szükséges tolmácsot magukkal vinni, ha jegyet, bérletet vennének, vagy ha egyéb, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos ügyet intéznének. A Ferenciek terén található ügyfélközpontban – amelyet a számos más intézménynél már működő szolgáltatásba bekapcsolódva a BKK a hallássérültek számára is „akadálymentesít” – egy tablet áll majd rendelkezésre a jelnyelvi tolmács felhívásához.

A Hallatlan Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egy tablet segítségével 2016 májusától videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást vezet be a BKK Ferenciek terén található ügyfélközpontjában. A szolgáltatás célja, hogy a jelbeszéddel kommunikálóknak ne kelljen tolmácsot magukkal vinni a személyes ügyintézéshez, kérdéseiket, igényeiket, esetleges problémáikat önállóan is kommunikálni tudják a BKK ügyfélszolgálatán.

Amennyiben a Ferenciek terén lévő ügyfélközpontba egy halláskárosult ügyfél érkezik, a BKK helyszíni munkatársa a tabletre telepített, videótelefonálást lehetővé tévő alkalmazás segítségével felhívja a videótolmács-szolgálatot. A „vonal” másik végén jelentkező jelnyelvi tolmács – a Hallatlan Alapítvány munkatársa – a jelbeszéddel kommunikáló ügyfél felé online jelnyelven, a BKK munkatársának pedig szóban fordít.

A több hazai intézménynél már működő szolgáltatás bevezetésével a jelbeszéddel kommunikálók saját „anyanyelvükön” – azaz a magyar jelnyelven – intézhetik immár a közösségi közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket is. Azaz önállóan, kísérő nélkül juthatnak közlekedési információkhoz, kaphatnak általános utastájékoztatást, intézhetik a MOL-Bubival kapcsolatos ügyeiket, vagy vásárolhatnak jegyet, bérletet színvonalas és kényelmes környezetben.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) adatai szerint körülbelül 20 ezer siket és 130 ezer súlyos mértékben nagyothalló személy él; számuk az ország lakosságának másfél százalékát teszi ki. A siketek jelnyelven kommunikálnak, néhány kivételtől eltekintve csak az írott médiából tájékozódhatnak. Tanulási, informálódási lehetőségeik erősen korlátozottak. A Hallatlan Alapítvány küldetése – amelyhez a videós jelnyelvi tolmács szolgáltatás bevezetésével a BKK is csatlakozik – a hallássérültek információhoz való akadálymentes hozzáférésének és társadalmi integrációjának elősegítése elsősorban a jelnyelv széles körben történő megismertetésével és elterjesztésével, innovatív technológiai megoldásokra építve.

Budapest, 2016. május 2.

Budapesti Közlekedési Központ

Hallatlan Alapítvány