Ötvenöt dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek 2016 második felében

A budai fonódó villamoshálózat és a Széll Kálmán tér átadásával nem állnak le a fővárosi fejlesztések, beruházások. 2016 nyarán és őszén 55 dél-budai villamosmegállót korszerűsítenek az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton úgy, hogy akadálymentes közlekedési lehetőséget nyújtsanak. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházással összefüggő nagyobb forgalomkorlátozások csak az iskolai szünettel egy időben kezdődnek. Szintén az új villamosok beszerzéséhez kapcsolódik azok járműkarbantartó üzeme, a Budafoki kocsiszín átalakítása, amely a nyár közepétől várhatóan 2017 áprilisáig tart. A fejlesztési munkák miatt az iskolai szünet kezdetétől változik majd az érintett villamosjáratok közlekedése: azok helyett egy-egy szakaszon pótlóbusz jár majd. Az aktuális munkaterület mellett közúti korlátozásokra – sávlezárásokra, ideiglenes egyirányúsításra – kell majd számítani az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton.

Annak érdekében, hogy megvalósuljon a teljes akadálymentesség, az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton 55 peront építenek át a 17-es, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os, az 56A és a 61-es villamos vonalán. Az új megállóhelyi peronok – igazodva a CAF Urbos járművek padlómagasságához és hosszúságához – egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak lesznek. A megállók átépítésével egy időben praktikusan egyéb kapcsolódó, kiegészítő munkákat is elvégeznek:

  • A peronok környezetében megnövelik a zöldfelületet, valamint új peronberendezést – esőbeállót, padokat, szemetest stb. – helyeznek el.
  • Az érintett villamosvonal-szakaszok egy részén – összehangolva a peronépítéssel – elvégzik a szükséges vágány- valamint felsővezeték-karbantartási, illetve a villamosok üzembiztonságát fokozó földkábel-építési munkákat is.
  • Az Albertfalva kitérő megállóhely közelében elbontják a használaton kívüli végállomást, átépítik a vágányokat, új kitérőt építenek.
  • A villamosmegállók kényelmesebb megközelítése érdekében több helyszínen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek átépülnek. A Déli pályaudvar megállóhelynél az akadálymentes megközelítés érdekében új zebrát létesítenek.
  • Felújítják a Fehérvári utat a Lecke utca és a Csurgói út közötti szakaszon.

Egyes előkészítő munkák már május második felében több helyszínen elkezdődnek. A villamosközlekedést is érintő peronátépítések azonban csak az iskolai szünidő kezdetével összehangolva, június közepén indulnak; a várható jelentős forgalomkorlátozásokról a BKK hamarosan bővebb tájékoztatást ad.

  • Várhatóan június közepétől augusztus végéig a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton dolgoznak. Ebben az időszakban a budai villamosjáratok helyett dél-budai szakaszukon pótlóbuszokkal lehet majd utazni. A Bartók Béla út belső szakaszán mindkét irányban egy-egy sávon haladhat majd a közúti forgalom. A Fehérvári út belső szakaszán csak a villamosmegállók környékén kell útszűkületre számítani, a külső szakaszát ugyanakkor a városközpont felé egyirányúsítják.
  • Az Alkotás utcában és a Villányi úton várhatóan szeptemberben és októberben kerül sor a korszerűsítésre. Ebben az időszakban zajlik, és előreláthatóan novemberig tart majd a Fehérvári út Lecke utca és Csurgói út közötti útfelújítása is.

A peronkorszerűsítési munkák és a felsorolt, kapcsolódó fejlesztések a 99,44 százalékos uniós támogatás felhasználásával zajlanak, a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként a Colas Alterra Zrt. és a Colas Út Zrt. kivitelezésében, mintegy 2,165 milliárd forintos értékben.

A „Budapesti villamos- és trolibusz járműfejlesztés I. ütem” programhoz – amelynek keretében 47 CAF Urbos villamos érkezett Budapestre – kapcsolódik a Budafoki kocsiszín felújítása és fejlesztése is. A villamosbeszerzéssel összhangban megvalósulnak azok a járulékos infrastruktúra-fejlesztések – nemcsak a hálózaton, de a karbantartó üzemekben is –, amelyek nélkül az új járművek közlekedtetése, üzemeltetése nem lenne biztosítható. Ezért a kocsiszínt átépítik, hogy az teljes körűen kiszolgálhassa a meglévő típusokon felül a CAF villamosokat is, továbbá karbantartásuk is elvégezhető legyen. A beruházás során az 1899-ben épült, a korának megfelelő műszaki állapotú létesítmény több épületét elbontják, és egy teljesen új, javító és karbantartó funkciót is ellátó csarnokot, valamint egy kétszintes fejépületet építenek. A technológiai berendezések is megújulnak. Átépítik az ott közlekedő 17-es, 41-es, 47-es, 48-as és 56-os villamos Budafok kocsiszín megállóhelyét is.

A Budafoki Kocsiszín felújítása, amely várható 2017 áprilisáig tart, 99,44 százalékos uniós támogatás felhasználásával a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként az STR Építő Kft. végzi, mintegy 5,73 milliárd forint értékben.

A felújításokról további információkat ismerhetnek meg a www.bkk.hu/peronfelujitas aloldalon.