Márciusban forgalomba állhat a világ leghosszabb villamosa

2016. február 15-én a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is, így március végén forgalomba állhat Budapesten a világ leghosszabb villamosa. Erre a hivatalos tanúsítványra vár további nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF is, míg a maradék három szerelvényt a következő hónapokban szállítják a fővárosba. Az új járműből összesen 12 darab közlekedik majd Budapesten a BKV üzemeltetésében, egytől egyig az 1-es villamos vonalán.

2016. február közepén a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kiadta az Urbos 3/9 típusú, azaz a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, egyúttal a kilenc, már Budapestre érkezett szerelvény közül az első üzembe helyezési engedélyét is. Ennek eredményeként az utasok várhatóan március végén felszállhatnak az első, az 1-es villamosvonalon közlekedő szerelvényre. A kilenc, már a fővárosban lévő villamos mellé még további hármat szállít le a spanyol gyártó; a szerelvények tervezetten május közepéig fokozatosan kapják meg az üzembe helyezési engedélyt. A CAF a hosszú járművek típusengedélyét, valamint az első jármű üzembehelyezési engedélyét is a szerződéses határidőn belül szerezte meg.

A hosszú CAF villamosok világrekordernek számítanak, hiszen 55,9 méteres hosszukkal a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása maximálisan megfelel a kor igényeinek: a szerelvények alacsonypadlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A villamosokat üzembe helyezési engedélyük megszerzése után a BKK üzemeltetésre adja át a BKV-nak, ahol a szükséges kocsikiadási és menetrendi egyeztetések után állítják forgalomba azokat.

A szeptember közepén bemutatott rövidebb CAF szerelvények már jelenleg is közlekednek a 3-as és a 17-es villamos vonalán valamint a 19-es vonal északi szakaszán, de hamarosan a 19-es teljes vonalán utazhatnak velük. A hosszú CAF-okról bővebben a BKK korábbi közleményében olvashat.

Budapest, 2016. február 22.

Budapesti Közlekedési Központ