Újra működnek a mozgólépcsők az 1-es villamos vonalán

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. megállapodott az 1-es villamos vonalán található mozgólépcsők őrzésének feladataiban. Az egyezség értelmében a távfelügyeleti rendszer kialakításáig a BKK vállalja a szóban forgó mozgólépcsők biztosítását, így újra működnek a mozgólépcsők a vonalon.

Az irányadó jogszabályok értelmében a mozgólépcsők üzemeltetésének egyik feltétele azok távfelügyeletének megoldása, így például a távoli vészleállítás lehetőségének kiépítése. A távfelügyelet és távvezérlés a mozgólépcső indításán és leállításán kívül tartalmazhatja a mozgólépcső műszaki állapotának lekérdezhetőségét (pl.: aktuális olajszint). Ez a távfelügyeleti rendszer, azaz a mozgólépcsőket megfigyelő kamerák és a kameraközpont, a kivitelezési szerződéseknek megfelelően elkészült, azonban a mozgólépcsők távvezérlését még nem tartalmazza, ugyanis az az uniós villamosfejlesztési projektnek nem volt része. Erre a kiegészítő fejlesztésre a forrás biztosításával, a beruházás előkészítését követően várhatóan még ez évben sor kerülhet. A rendszer a távvezérlés kiépítése mellett, üzemügyeletesek foglalkoztatásával is biztonságosan üzemeltethető, ezért a kivitelező a rendszert a BKV Zrt. részére átadta és 2015 tavaszán üzembe helyezték.

A mostani megállapodás értelmében a BKK a továbbiakban is biztosítja a helyszíni üzemügyeleteseket a BKV Zrt. üzemeltetésében lévő mozgólépcsőkre, így azt a fővárosban közlekedők biztonságosan használhatják.

A BKK-nak vállalkozói szerződése van egy biztonsági céggel, amely a mozgólépcsők üzemeltetésében is részt vesz.  A vagyonőri szolgáltatások törvény által előírt óradíjainak emelkedése hatással van a gazdálkodó szervezet megrendelésének mértékére. Emiatt, bár a szerződésben megrendelt szolgáltatást a BKK idén januártól kevesebb óraszámmal rendelte meg, de az elmúlt napokban a sajtóban megjelentekkel ellentétben sem a BKK, sem a BKV Zrt. nem bocsátott el egyetlen biztonsági őrt sem, ugyanis egyik cég sem foglalkoztat biztonsági őröket, a szolgáltatást külső vállalkozásoktól rendeli meg. A létszám átcsoportosításával továbbra is biztosítható a szükséges munka.