Lezárult a MOL Bubi adatelemző versenye

2016. január 13-án a nyertes csapatok bemutatták a BKK és az MTA SZTAKI „Big Data – Lendület” kutatócsoportja szervezésében megrendezett MOL Bubi adatelemző verseny nyertes pályázatait. A versenyre több mint 60 csapat regisztrált, és a három feladatra együttesen mintegy 30 csapattól érkezett megoldás. Az adatok feldolgozásával olyan érdemi következtetésekre jutottak a csapatok, amelyek a BKK számára is hasznosak lehetnek a MOL Bubi szolgáltatásának fejlesztésében.

A MOL Bubi üzemelésekor összegyűlt nagy mennyiségű adat elemzésére a Budapesti Közlekedési Központ az MTA SZTAKI-val együttműködve az Európai Mobilitási Héten, 2015. szeptember 21-én hirdette meg a MOL Bubi adatelemzési versenyt. A versenyen matematikus-, fizikus-, informatikus-, közgazdászhallgatók (vagy volt hallgatók), érdeklődők elemezték a MOL Bubi üzemeltetési adatait.

A záróeseményen köszöntőt mondott Nyul Zoltán, a BKK stratégia és innováció igazgatója és Benczúr András, az MTA SZTAKI „Big Data - Lendület" kutatócsoport vezetője ismertette a verseny részleteit és eredményeit.  Benczúr András elmondta, hogy a verseny várakozáson felüli érdeklődés mellett zajlott, nagy számú egyetemi hallgató mellett számos adatbányász cég csapata is küldött előrejelzéseket.

A verseny két konkrét objektívan mérhető feladatot és egy szabad elemzési, vizualizációs kutatási lehetőséget tartalmazott:

  • A kiválasztott tesztnapokon meg kellett határozni, hogy sorrendben melyek a MOL Bubival használt legnagyobb forgalmú útvonalak.
  • Ugyanezeken a kiválasztott napokon meg kellett határozni az egyes gyűjtőállomásokon az adott napon belül a legnagyobb kerékpárfogyást", azaz az adott időpontig igénybe vett kerékpárokból levonva az ott dokkolt kerékpárok számát.
  • A harmadik feladatban a csapatok szabadon dolgozhattak az adatokkal. Itt a leginnovatívabb, legérdekesebb kutatási eredmények elérése és megmutatása volt a cél.

A feladatokat legjobban teljesítő összesen 10 csapat nyereménye 25.000-100.000 forint pénzjutalom, továbbá éves MOL Bubi bérletek.

BKK számára fontos, hogy folyamatosan a legújabb adatelemzési technológiák használatával tudja fejleszteni és optimalizálni szolgáltatásait. A versenyben a fiatal hallgatók a közösségi közlekedés közben keletkezett adathalmazok szakszerű feldolgozásával olyan érdemi következtetésekre jutottak, amelyek a BKK számára is hasznosak lehetnek a MOL Bubi szolgáltatásának fejlesztésében.

A verseny technikai szervezője az ország legnagyobb informatikai kutatóintézetén, az MTA SZTAKI-n belül működő Big Data - Lendület kutatócsoport. A Lendület program célja az akadémiai intézmények és egyetemi kutatócsoportok dinamikus megújítása a nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.