A BKK szabályosan ellenőrizte a szabálytalanul szolgáltató taxist

Szabályosan ellenőrizték a BKK taxiellenőrei azt a taxist, aki – a sajtóban is megjelent állításával ellentétben – szabálytalanul, ráadásul taxiállomás-használati engedély nélkül végezte munkáját. Nem igaz az sem, hogy az ellenőrök megbírságolták volna, ugyanakkor az általa elkövetett szabálytalanságok szankcionálásáról a BKK az ilyenkor szokásos ügymenet szerint hamarosan dönt.

Több sajtóorgánum is hírül adta, hogy a mai nap folyamán a BKK taxiellenőrei egy, a tegnap óta tartó demonstrációban résztvevő taxit ellenőriztek, és apróbb szabálytalanságok miatt a személyszállítási szolgáltatást végző járművezetőt megbírságolták, szabadjelzőjét az autóról levetették. A taxis állítása nem igaz, nyilatkozatát cáfolja a helyszínen felvett, általa is aláírt jegyzőkönyv tartalma.

  • A taxis állításával ellentétben ellenőrzésére nem a demonstrációban került sor: a személyszállítási vállalkozó nem tüntetett, hanem az Astoriánál szabadjelzővel utasra várt. Járművébe utasként taxiellenőrök szálltak be, és ellenőrzésbe kezdtek; megállapították, hogy a jármű taxamétere – azaz díjmutatója – nem volt alkalmas a szabályoknak megfelelő számla, nyugta nyomtatására, tehát a járművel nem lehetett jogszerű taxiszolgáltatást nyújtani.
  • Miután erre fény derült, a gépkocsivezető a szabadjelzőjét maga vette le a járműről, és jelezte, hogy addig nem végez személyszállítást, míg a hibát ki nem javíttatja.
  • Az ellenőrzést követően arra is fény derült, hogy a taxi nem rendelkezik érvényes taxiállomás-használati engedéllyel.
  • A BKK taxiellenőrei a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel, amelyet az ellenőrzött taxis is aláírt. Az ellenőrök hatásköre eddig tart, tehát bírságolásra nem került, nem is kerülhetett volna sor. A jegyzőkönyvet a BKK az illetékes közlekedési felügyelőségnek vagy más hatóságnak továbbítja, súlyos jogsértés esetén pedig intézkedik akár a taxiengedély visszavonásáról is.

A járművezető az ellenőrzést követően beállt a demonstrálók közé, majd a sajtónak nyilatkozva a történteket a valóságtól eltérően festette le. A Budapesti Közlekedési Központ tiszteletben tartja a taxisok gyülekezéshez való jogait, cserébe azonban elvárja a másik fél tisztességes magatartását is.

Röviden a taxiellenőrzésekről

Taxiellenőreink három műszakban, munkanapokon és hétvégén is folyamatosan, széles körű együttműködéssel, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező állami és önkormányzati szervek bevonásával ellenőrzik a taxiszolgáltatók tevékenységét, a taxirendeletben foglaltak megtartását, kiemelt figyelemmel a rögzített hatósági árak betartására. Taxiszolgáltatás-ellenőrző munkatársaink az érintett hatóságokkal közösen végzett ellenőrzésen túl önállóan is ellenőrzik, hogy a személytaxi-szolgáltatók megfelelnek-e a taxirendelet előírásainak. A taxiellenőrök a megállapításaikat, tapasztalataikat jegyzőkönyvben rögzítik, amit a BKK további intézkedésre az illetékes közlekedési felügyelőségnek vagy más hatóságnak továbbít, illetve súlyos jogsértés esetén intézkedik a taxiállomás-használati megállapodás felmondásáról, mely a budapesti taxiengedély visszavonását is magával vonja.

A BKK az elmúlt évben 9546 alkalommal hajtott végre taxiellenőrzést. Munkatársaink hatósági ártól eltérő áralkalmazást 313 esetben, taxaméter külső befolyásolását 262 esetben, engedély nélküli szolgáltatást 678 esetben tapasztaltak.