Megérkezett a FUTÁR 2.0

Megújult az okostelefonra és tabletre fejlesztett BKK FUTÁR alkalmazás és a futar.bkk.hu címen elérhető FUTÁR utazástervező. A járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas szolgáltatást a BKK ügyfeleinek visszajelzése alapján módosították a fejlesztők. Az újratervezett felület mellett több praktikus változtatás is történt, így a továbbfejlesztett szolgáltatással az eddigiekhez képest hatékonyabban, a felhasználók által legfontosabbnak tartott szempontok szerint tervezhető meg az utazás.

A Budapesti Közlekedési Központ ügyfelei hamar megkedvelték a 2014 őszén bemutatott BKK FUTÁR alkalmazást, amely megkönnyíti az utazás tervezését a fővárosban. Az eltelt időszakban a felhasználók nagyon sok pozitív visszajelzést és értékes észrevételt fogalmaztak meg a BKK FUTÁR alkalmazással kapcsolatban, s juttatták el azokat a BKK-hoz, hozzájárulva ezzel az applikáció fejlesztéséhez, tökéletesítéséhez. A fejlesztés során megújult az alkalmazás kezelőfelülete, emellett átláthatóbb és könnyebb elérni a különböző funkciókat is. A FUTÁR 2.0 az alábbi új opciókkal bővült:

  • Kedvenc helyek és megállók

A kedvencek közé megállóhelyet és címet is fel lehet venni, így gyorsabban lehet útvonalat tervezni a kedvenc címekre.

  • MOL Bubi gyűjtőállomások és kerékpáros utazástervezés

A térképen megjelennek a MOL Bubi gyűjtőállomások, emellett folyamatosan frissül az elérhető biciklik száma. Az utazástervezésnél van lehetőség MOL Bubival történő tervezésre, ilyenkor a BKK járműveit és a MOL Bubi bicikliket kombinálva tud a rendszer útiterveket ajánlani.

Nem új, de fontos funkció: a korábbi verzióhoz képest a Futár 2.0 továbbra is tartalmazza a „kerékpár” tervezési beállítást. Ezt bekapcsolva hagyományos kerékpárral történő utazásainkat tervezhetjük meg. A 3-5 km hosszú városi utazásokhoz nagyon gyakran a kerékpározás az ideális közlekedési mód. A Futár az utazástervezéskor figyelembe veszi a legújabb kerékpárosbarát fejlesztéseket, és azokat a járatokat, amiken a kerékpárszállítás megengedett.

  • Járművek a környéken

A térképen az alkalmazás megnyitásakor azonnal megjelennek a környékbeli járművek is. A megjelenő rétegek ki-be kapcsolhatók.

  • Közeli indulások

A környéken lévő megállókból induló járatok egy összesített képernyőn is láthatók, így a közelben induló járatok gyorsan áttekinthetők.

  • Előzmények

A legutóbb meglátogatott képernyőket összegyűjti a rendszer egy nézetbe, így a nemrég megtekintett útitervek, járatok, megállók gyorsan előkereshetők.

  • Újratervezett súgó és hibabejelentés

A súgó és hibabejelentés immár rázással is elérhető minden erre alkalmas eszköz esetén.

A megújult BKK FUTÁR alkalmazás az okostelefonokon az alkalmazás automatikus frissítése után elérhető; aki a mobileszközén nem engedélyezte az applikációk automatikus frissítését, az az alkalmazás manuális frissítése után érheti el az új funkciókat.

A BKK FUTÁR alkalmazásról

Az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból megvalósuló Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer (FUTÁR) az évtized egyik legjelentősebb fővárosi tömegközlekedési újítása. A 2014 őszén átadott rendszer valós idejű online utazástervezés biztosításával teljes mértékben megfelel a XXI. századi közlekedés követelményeinek.

A FUTÁR projekt részeként több száz utcai kijelzőn már régóta elérhetők a valós idejű járatindulási információk. Ezeket az információkat a BKK teljes szolgáltatási területén, azaz több mint 5000 megállóra elérhetővé tették az asztali gépeken használható FUTÁR Utazástervezővel és az okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett BKK FUTÁR alkalmazással. Az alkalmazás interaktív térképéről leolvasható a járatok valós indulási ideje, valamint az is, hogy a jármű akadálymentes-e. Az indulási adatok – az utcai kijelzőkéhez hasonlóan – dinamikusan változnak a járművek mozgását figyelembe véve. Ezenkívül az applikációban lehetséges konkrét járatokra is rákeresni, és így az egy-egy járaton közlekedő járművek valós idejű, térképes megjelenítése is elérhetővé válik Budapesten és agglomerációjában. A járművek kb. 30 másodpercenként küldenek adatot a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell. Torlódás, terelés esetén a jármű ikonjánál kis felkiáltójel indikálja az eltérést. A FUTÁR Utazástervezőben háromféle interaktív térképes felület választható a megjelenítéshez: az OpenStreetMap, a Mapquest és a Google térképe. A BKK FUTÁR alkalmazás és a FUTÁR Utazástervező a BKK Info rendszerével kapcsolatban áll, és az érintett járatoknál megjeleníti a BKK Infóban található forgalmi zavarokat, tereléseket – természetesen valós időben.