Ismét Szalóczy Pál mondja be az M3-as metró megállóinak nevét

2015. december 24-étől (csütörtöktől) Szalóczy Pál hangja lesz hallható az M3-as metró szerelvényein is – ahogyan az az M2-es és az M4-es vonalon már megszokott –, továbbá ezen a vonalon is megjelenik az angol nyelvű hangos utastájékoztatás. A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. azért döntött az orosz metrószerelvények hangrendszerének korszerűsítéséről, hogy megelőzze az elöregedett beszédszintetizátorok egyre gyakoribb meghibásodását. A hangrendszer cseréjét a jelenleg a vonalon közlekedő metrókocsik döntő többségén végezték el, néhány szerelvényen azonban továbbra is a jelenlegi hangbemondás lesz hallható.

Az M3-as metró szerelvényein a hangos utastájékoztatást végző készülékek felett eljárt az idő. Az egyre gyakoribb meghibásodások megelőzése érdekében a BKV a beszédszintetizátorok cseréje, valamint a járművek hangrendszerének korszerűsítése mellett döntött. A korszerűsítéseket azokon a szerelvényeken végezték el, amelyek a közeljövőben nem kerülnek Oroszországba, ahol a járművek teljes felújítása zajlik. Ez azt jelenti, hogy december 24-étől egyes szerelvényeken egy ideig még a jelenlegi hangos utastájékoztatás lesz hallható.

Az új beszédszintetizátorok és az új hangrendszer megfelel a mai kor technikai elvárásainak, ennek megfelelően az új készülékekre jobb minőségű, érthetőbb felvételek kerültek, illetve kerülnek fel, a bemondás alatt korábban hallható zaj pedig megszűnik. Ahogy az M2-es és az M4-es metró szerelvényein, úgy most már az M3-as metrón is újra Szalóczy Pál hangja lesz hallható, emellett itt is megjelenik az angol nyelvű hangos utastájékoztatás. Az új technika azt is lehetővé teszi, hogy a metróvonal esetleges forgalmi zavarai, vagy az előre tervezett karbantartások esetén előre rögzített, jól érthető tájékoztatás hangozhasson el nemcsak magyar, de angol nyelven is. A fejlesztés további előnye, hogy az állomásra érkezéskor elhangzó bemondás – mint amilyen az „Újpest-Városkapu” –, valamint az állomásról való induláskor hallható tájékoztatás – például „A Forgách utca következik.” – automatikusan elhangzik, ehhez a járművezetőknek nem lesz már szüksége gombnyomásra.

Budapest, 2015. december 23.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.