FUTÁR-távkapcsolók adományozása a III. kerületi látássérülteknek

Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata 30 db FUTÁR-távirányítót adományoz a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE), melyeket a kerületi látássérülteknek osztanak ki.

Az Önkormányzat az eszközökkel a kerületi látássérültek önálló közlekedéséhez nyújt hathatos segítséget. A készülék alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák alkalmankénti hangosítására és a nyomógombos lámpák aktiválására. A készülék a hangszóróval ellátott FUTÁR kijelzőkön lévő feliratokat egyetlen gombnyomással kihangosítja. A 30 darab távkapcsolót 2015. december 11-én adta át Kelemen Viktória alpolgármester a VGYKE elnökének.

„2006 óta működik Óbudán Látássérült Klub, jelenleg az az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központhoz szervezésében. Az intézmény havi rendszerességgel szervez programokat a klubtagoknak, melyeknek az egyik legfontosabb elem a közösséghez tartozás, sorstársakkal való kapcsolattartás. Igény szerint szerveznek színház-látogatást, történelmi előadást, kirándulásokat és zenei programokat. Ezen kívül rendszeresen érkeznek előadók a Klub programjaira az önkormányzat szociális szolgáltató főosztályáról, akik a törvényi változásokról, a kerület által biztosított szolgáltatásokról, lehetőségekről adnak tájékoztatást.” – mondta Kelemen Viktória Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere. „Óbudai közösségünknek fontos tagjai a fogyatékkal élő emberek, akikre különös figyelmet fordítunk. Idén márciusban a Polgármesteri Hivatal elnyerte a Fogyatékos-barát Munkahely elismerést, októberben pedig olyan játszóeszközt adtunk át a Huszti úti játszótéren, amelyen mozgáskorlátozott és ép gyerekek együtt játszhatnak. A fogyatékkal élő emberekkel szembeni érzékenység természetes Óbudán: ez fontos része az önkormányzat legfőbb célkitűzésének számító közösségépítő munkának.” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a VGYKE együttműködése 2012-ig nyúlik vissza, akkor a VGYKE "Közösség lámpásai” programjában közösségi mentorok képzéshez nyújtott segítséget az önkormányzat. Idén októberben újabb öt évre kötöttünk együttműködési megállapodást, ennek a keretében biztosít a kerület forrást a távkapcsolók beszerzéséhez.

„Azzal, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata magára vállalta az eszköz beszerzésének a költségeit, a kerületi látássérülteknek nem kell azokért a közszolgáltatásért fizetniük, amelyek a látó embernek számára ingyenesek” – emelte ki Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke. – „A látó embereknek nem jelent problémát felismerni a gyalogos átkelőhelyek zöld jelzését, ezzel szemben a látássérültek egy jelentős hányadának szüksége van a lámpa hangjelzésére, hogy tudják, biztonságosan elkezdhetik az átkelést. A FUTÁR kijelzők hangos tájékoztatója, által a látássérült pontos információhoz juthat az érkező járművek számáról, irányáról, érkezésének várható idejéről.”

„A Budapesti Közlekedési Központ kiemelten foglalkozik azzal, hogy akadálymentes és biztonságos utazási környezetet teremtsen mindenkinek: a mozgáskorlátozottaknak, látás- és hallássérült, értelmi fogyatékos és autista embereknek. Emellett ugyanúgy fontosnak tartjuk, hogy a babakocsis szülők, a nehezebben mozgó idősek, a kisgyermekek, a nagy csomagokkal utazók is könnyen megközelíthessék a megállókat, és felszállhassanak a járművekre.” – hangsúlyozta az eseményen Nyul Zoltán, a BKK innováció és stratégia igazgatója. „Ennek jegyében, szeptemberben a BKK megállapodást kötött a fogyatékossággal élő embereket képviselő ernyőszervezettel, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával, akikkel folyamatosan egyeztetnek arról, hogyan tudnánk még jobban segíteni őket a mindennapi közlekedésükben. Nagy lépés volt a fővárosi közlekedés fejlesztésében a FUTÁR rendszer kiépítése. A Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszerrel megvalósult a budapesti felszíni közösségi közlekedés valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló felügyelete. Ez az innovatív rendszer mindenki számára elérhető, hiszen az olvasható információk mellett hangos tájékoztatást is tud nyújtani. A BKK honlapján tájékozódhatnak az akadálymentes utazásról, a FUTÁR kijelzőkről és azokról a gyalogátkelőhelyekről, ahol lehetőség van ezeknek a távirányítóknak a használatára.”