BKK: nincs illegális taxis feketelista

A Budapesti Közlekedési Központ a Taxirendelet előírásainak megfelelően, a magyar törvények szigorú betartásával jár el a taxis vállalkozások minősítésekor. A Magyar Taxisok Szakszervezetének kijelentéseit visszautasítja. A szakszervezet állításával ellentétben a BKK nem használ fővárosban működő taxis vállalkozásokról készített „illegális feketelistát”. A taxiellenőrzés során a BKK fokozott figyelemmel jár el a feketén szolgáltató vállalkozásokkal szemben.

A Magyar Taxisok Szakszervezete valótlanul állította egy mai sajtótájékoztatón, hogy a Budapesti Közlekedési Központ „illegális feketelistát” készít a fővárosi taxivállalkozásokról. Alaptalan a szakszervezet azon feltételezése is, hogy a BKK „lazán kezeli” az állítólagos illegális feketelistán szereplő vállalkozásokat a minősítés során, s hogy ez okozza azt, hogy egyes taxisok több hónapja nem tudnak dolgozni.

A valóság ezzel szemben az, hogy a BKK, mint közlekedésszervező mindig a törvényi előírásoknak és a Taxirendeletnek megfelelően végzi a taxis vállalkozások minősítését. Emellett a hatóságokkal közösen, vagy az általuk önállóan végzett ellenőrzések során észlelt jogsértéseket is nyilvántartja. A BKK egyetlen taxis vállalkozás minősítését sem utasította el. A közlekedésszervező valamennyi vállalkozást ellenőriz, s amennyiben a vállalkozás és a jármű megfelel a vonatkozó kormány- és taxirendeletnek, akkor azzal a szolgálatáshoz szükséges szerződést megköti.

Tarlós István főpolgármester kérésére a Budapesti Közlekedési Központ felvette a kapcsolatot a taxis szakszervezettel, hogy személyes egyeztetésen jövő héten, csütörtökön tisztázhassák a felmerült kérdéseket.