Újra forgalomba állhatnak a rövid CAF villamosok

A CAF szakemberei a BKV-val és a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve elvégezték a szükséges szakértői vizsgálatokat a próbafutás közben koccanásos balesetet szenvedő hosszú CAF villamoson. Az összes körülmény elemzésének eredményeként megállapítható, hogy az esemény alapvetően emberi mulasztás miatt következett be. A vizsgálat eredménye szerint a baleset nem vezethető vissza a fékrendszerben, vagy a járművezérlő rendszerben megjelenő meghibásodásra. A biztonság fokozása és a hasonló emberi mulasztások elkerülése céljából  továbbfejlesztették a jármű szoftverét, így a rövid CAF villamosok november 21-én, szombaton újra forgalomba állhatnak.

A 2015. november 9-én, hétfő délután egy próbafutást végző CAF villamos nekihaladt egy menetrend szerint közlekedő TATRA villamosnak. A baleset az 1-es villamos vonalán, a Hengermalom útnál következett be. Személyi sérülés nem történt. A baleset okait és körülményeit a CAF szakemberei a BKV-val és a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve haladéktalanul kivizsgálták. Az ellenőrzés kiterjedt a sínfék-rendszerre és vezérlésének rendeltetésszerű működésére is.

A menetregisztrálóból kiolvasott adatok alapján megállapítható volt az is, hogy a nedves, csúszós pálya alacsony súrlódási képessége miatt a járművezető az üzemi féket használva nem tudta megfelelő módon lassítani a villamost. Annak ellenére sem, hogy a járművön a csúszásvédelem megfelelően működött. A villamosvezetőnek a vészféket kellett használnia, azonban a sínfék nem működött a járművön. Ennek az volt az oka, hogy a próbafutást megelőzően akkumulátortöltést végeztek a járművön, azonban a töltés után a sínfék-áramkört védő kismegszakítót elmulasztották visszakapcsolni, továbbá a sínfék üzemképességéről a próbafutás előtt és alatt nem győződtek meg. További elemzést igényel még, hogy a járművezető kellő körültekintéssel, az időjárási viszonyoknak megfelelően módon közelítette-e meg a másik járművet, amivel a sínfék használata indokolatlan lett volna.

Az összes körülmény elemzése után kijelenthető, hogy az esemény alapvetően emberi mulasztás miatt következett be. A vizsgálat eredménye szerint a baleset nem vezethető vissza a fékrendszerben, vagy a járművezérlő rendszerben megjelenő meghibásodásra. Megállapítható, hogy a jármű fékrendszerei a korábbi, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által ellenőrzött fékvizsgálatoknak megfelelően rendelkezésre álltak, működtetésükre az előzetes emberi mulasztás miatt nem kerülhetett sor.

Az esemény tapasztalatait felhasználva a villamosgyártó CAF, a BKV-val és a BKK-val együttműködve, a Nemzeti Közlekedési Hatóság előírásait is figyelembe véve olyan fejlesztést hajtott, illetve hajt végre az URBOS típuscsaládba tartozó, Magyarországon közlekedő villamosokon, amelyek az automatizálás további növelésével az ilyen típusú emberi tévedés kockázatát kizárják, illetve minimálisra csökkentik.

A rövid CAF villamosok a vizsgálatokat követően 2015. november 21-től, szombattól ismét forgalomba állnak. A hosszú, 56 méteres villamosok esetén a tesztek az NKH írásos döntésének kiadását követően folytatódhatnak.