Túl az egymilliomodik bérlésen a MOL Bubi közbringarendszer

Szollár Domokos, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója örömét fejezte ki, hogy szponzorként támogathatnak egy ilyen valóban előremutató kezdeményezést. Elmondta, hogy a MOL szeretne példát is mutatni a szponzorációval, azzal, hogy a régió legnagyobb vállalataként egy fenntarthatóságot segítő rendszert támogat.

A több, mint egy éve működő fővárosi közbringarendszer, a MOL Bubi sikere a várakozásokat is felülmúlta. A rendszer indulásától idén október végéig az átlagos napi bérlésszám 2021 volt, de az áprilistól szeptemberig tartó főszezonban átlagosan 3167 bringát béreltek naponta. A felhasználási adatokat elemezve látható, hogy a rendszeres, bérlettel rendelkező felhasználók többsége hetente többször használja a zöld bringákat. Mivel egy regisztrációval egyszerre akár 4 kerékpárt is lehet bérelni egy időben, sokan megosztják a bérletüket mással is, azaz a regisztráltak számánál vélhetően sokkal több ember használja rendszeresen a szolgáltatást. Az egymilliomodik bérlésig a különböző bérlettípusokból (negyed, féléves és éves) 5072 darabot, a különféle jegytípusokból (24 órás, 72 órás, hetijegy) pedig 21752 darabot értékesítettek.

A legnépszerűbb gyűjtőállomások a Margitsziget (16 251 bérlés), a Kálvin tér (14 280  bérlés), az Erzsébet tér (13 907 bérlés), a Városháza Park (12 519 bérlés), és a Fővám tér (12 348 bérlés) voltak.

A bérlések során jellemzően a félórás díjmentes időintervallumon belül használják a kerékpárokat, átlagosan negyed óráig, ez is mutatja, hogy a MOL Bubi kiegészítő közlekedési mód, más közösségi közlekedési móddal kombinálva szeretik használni az ügyfelek.

A felhasználók javaslatait, észrevételeit figyelembe véve a rendszer indulása óta a város különböző pontjain idén szeptemberig újabb 21+1 gyűjtőállomással és negyedéves bérlettel bővültek a MOL Bubi szolgáltatásai, ezzel is elősegítve, hogy minél többen tudják használni a rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően Budapest 11 kerületében már 98 gyűjtőállomás, 2159 dokkolóállás és 1150 kerékpár várja a MOL Bubi közbringarendszer használóit. Egy gyűjtőállomás magántőke bevonásával, a Futureal Csoport támogatásával épült a Corvin sétányon. Névadó szponzorként a MOL évi 122 millió forinttal támogatja a rendszer működését.

A MOL Bubi használói eddig összesen közel kétmillió kilométert tettek meg az almazöld bringákkal.

A fiatalos és trendi közbringarendszer olyan szemléletformáló eszköz, amely ráirányítja a figyelmet a multimodális utazási lehetőségekre, népszerűsíti a kerékpáros és a közösségi közlekedést is, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy Budapest élhetőbb várossá fejlődjön.