Elkészültek a kerékpárosbarát átalakítások a Petőfi híd hídfőiben

Közlekedés Budáról Pestre:

A Petőfi híd jelenlegi szélessége nem teszi lehetővé kerékpársáv létesítését, erre a híd néhány év múlva esedékes felújításakor kerülhet sor. Mindaddig, a most elkészült kialakítás megkönnyíti a hídon átkelést azoknak, akik nem akarnak a híd útpályáján kerékpárral közlekedni a jelenlegi forgalmi viszonyok között.

A pesti hídfőben mindkét oldalon lépcsőben végződik a járda, ezért épült az úttesttel kapcsolatot adó fel- és lehajtó rámpa. A budai oldalon mind az úttesthez, mind a felhajtókban kijelölt kerékpárutakhoz létesült kapcsolat. Külön kerékpárútszakasz épült ki az Irinyi utcai MOL Bubi gyűjtőállomás megközelítésére. A BKK kéri a járdát használó kerékpározókat, hogy figyeljenek a gyalog közlekedőkre, és az útviszonyokra, hisz itt a járdára vonatkozó szabályok érvényesek. Akik továbbra is a híd útpályáján kívánnak kerékpárral áthaladni, azok számára nincs változás, mert a járda nincs kijelölve gyalog- és kerékpárútnak, azaz a használata nem kötelező.

Kerékpárral mind a Nagykörút, mind a Közraktár utca felől fel lehet hajtani a hídra. A szegély menti kerékpársávból egyenesen felvezet az új rámpa a járdára. A budai oldalon a Duna menti kerékpárút a lehajtó mentén jobbra kanyarodva érhető el. Az egyenesen továbbhaladóknak elsőbbségadással kell  keresztezniük a jobbra kanyarodó forgalmat, majd az Irinyi utca forgalmi sávjába sorolhatnak be. A lágymányosi egyetemi terület felé pedig a hídfőben kerékpáros átkelő létesült a zebra mellett, így lehet elérni a MOL Bubi gyűjtőállomást is, a hozzá vezető kerékpárúton.

Budán a híd déli járdája mindhárom irányból megközelíthető kerékpárral (Irinyi utca felől, és mindkét rakparti felhajtó irányából). Pestre átérve a lehajtó rámpán az úttesten létesített kerékpársávba lehet becsatlakozni, figyelve a kerékpársáv mellett levő sáv forgalmát. Egyenesen tovább a Nagykörút felé lehet haladni, a kerékpársáv vége után, a Mester utcai kereszteződés előtt a gépjárművek által használt sávba kell besorolni. A hídról jobbra kanyarodni szintén kerékpársávon haladva lehet, akár a Soroksári út, akár a Közraktár utca irányába.

Az autóval közlekedők számára a legfontosabb változás, hogy a hídról a Boráros tér felé a korábbi két sávos lehajtóból biztonságosabb, egy sávos lehajtó lett. Ennek eléréséhez keresztezni kell a  kerékpársávot, a sávváltásra vonatkozó szabályok szerint. A BKK kéri a gépjárművezetőket, hogy ne lépjék át  a záróvonalat, ügyeljenek a kerékpározókra! A kerékpáros közlekedés jelenlétére a kerékpársáv piros színű burkolata is figyelmeztet. A Margit híd budai hídfőjében hasonló kialakítású rámpa épült,  amely évek óta balesetmentesen működik.

A Petőfi hídi megoldás forgalombiztonságára a kezdeti időszakban kiemelt figyelmet fordít a BKK, valamint a gyalogos-kerékpáros forgalomra vonatkozó méréseket is fog végezni.

A belső területek komplex kerékpárosbarát átalakítása folytatódik, és az eddig tervezett beavatkozások kivitelezése várhatóan 2016. első félévében fejeződik be.