Teljes a budapesti metróvonalak 4G lefedettsége

„A Vodafone budapesti 4G hálózatának 99%-ra fejlesztése után mától teljes a budapesti metróvonalak 4G lefedettsége is” - jelentette be Diego Massidda a Vodafone Magyarország vezérigazgatója hétfőn, az M4-es metró Szent Gellért téri állomásán tartott sajtótájékoztatón, amelyen Nyul Zoltánnal, a BKK stratégia és innováció igazgatójával és Bolla Tiborral, a BKV elnök-vezérigazgatójával együtt vett részt.

Nyul Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy a BKK a komplex fejlesztések által azt az ügyfélélményt kívánja nyújtani, ami révén minden ügyfél logikusan választja a cég szolgáltatásait. A BKK számára fontos, hogy előremutató legyen a fejlesztések terén, az új járművek beszerzése is ebbe az irányba mutat. A most befejezett fejlesztéssel Budapest bekerült azon kevés nagyvárosok közé, ahol a metróvonalak - 38,6 km hosszan, 52 állomáson - teljes egészében, a naponta utazó 1,1 millió utas számára váltak elérhetővé a legkorszerűbb 4G-s mobilinternet szolgáltatások, így az utazással töltött időt minőségi eszközzel tudja a BKK támogatni, gyors elérést biztosítva az általa közölni kívánt információkhoz, például a FUTÁR alkalmazáson keresztül.

„A metróvonalak mobilinternetes lefedése világszerte  összetett és bonyolult folyamat, részben a föld alatti építés, részben a különleges elvárások, részben pedig a korlátozott hozzáférés miatt, hiszen a hálózat kiépítésével nem lehet zavarni a metró forgalmát, az utasok millióinak a közlekedését” - emelte ki Amrita Gangotra a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a Vodafone munkatársai éjszakánként közel 50 helyszínen dolgoztak a négy metróvonalon és így mindössze néhány nappal a teljes budapesti 4G lefedettség megteremtését követően megvalósulhatott a budapesti metróhálózat lefedése a legkorszerűbb technológiával.

A Vodafone 2014 novemberében Budapest belvárosában indította el a minden korábbinál gyorsabb mobilinternet hozzáférést nyújtó 4G szolgáltatását, miután a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciapályázatán 30,2 milliárd forintos ajánlatával elnyerte a 4G/LTE szolgáltatás elindításához szükséges 800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvencia tartományt.