Ajándékozás a Fehérbot Nemzetközi Napján

Budapest, 2015. október 15. A Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) úgynevezett FUTÁR-távirányítókat adományoz az Újbudán élő, dolgozó látássérült embereknek. A BKK Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszerével megvalósult a budapesti felszíni közösségi közlekedés valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló felügyelete. Ez az innovatív rendszer mindenki számára elérhető, az olvasható információk mellett hangos tájékoztatást is tud nyújtani.

Újbuda Önkormányzata felelős társadalmi szereplőként felvállalja, hogy segíti a hátrányos helyzetben lévő embereket. Ösztönző és koordináló szerepével erősíti a helyi közösségeket, együttműködik a civil-, és a vállalati szférával.

Újbuda esélyegyenlőségi programjának keretében évek óta aktívan támogatja a fogyatékos emberek társadalmi befogadását, különös tekintettel az önálló életvitelük elősegítésére – emelte ki Dr. Molnár László alpolgármester. – A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) együttműködve célul tűztük ki a látássérült személyek felkutatását, tájékoztatását, valamint a helyi közösségbe történő bekapcsolódásukat. Közös tevékenységünk a FUTÁR-távirányító adományozása. Az augusztusban kiírt pályázaton lehetett jelentkezni olyan kerületi látássérülteknek, akiknek az önálló közlekedéséhez szükségük van erre az eszközre.

- Az eszköz iránti igényt jelzi, hogy bár az Önkormányzat a VGYKE-vel együttműködve írta ki a pályázatot, azonban a pályázatra jelentkezők 58 százaléka nem az Egyesület tagja – hangsúlyozta Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke. – Aktívan segítettünk a pályázat lebonyolításában. A nagy érdeklődésnek köszönhetően jelentősen megnőtt a szervezetünk körüli élet. Ez érezhető a programjaink látogatottságán, valamint a nekünk jelzett problémák számában is.

Azzal, hogy Újbuda Önkormányzata magára vállalta az eszköz beszerzésének a költségeit, az érintetteknek nem kell olyan közsszolgáltatásért fizetniük, amelyekért egy látó embernek sem kell fizetnie – folytatta az elnök asszony.- A látó embereknek nem jelent problémát érzékelni a gyalogos átkelőhelyek zöld jelzését, ezzel szemben a látássérültek egy jelentős hányadának szüksége van a lámpa hangjelzésére, hogy tudják, biztonságosan elkezdhetik az átkelést. Ezért nagyon hasznosnak tartjuk az ilyen kezdeményezéseket, mert ezek mérséklik a látássérültek hátrányait.”

Ez a távkapcsoló képes arra, hogy a megfelelően felszerelt átkelőhelyeken meghangosítsa a lámpákat és a használója értesüljön a szabad jelzésről” – mondta el Miks Csaba, a VGYKE érzékenyítő munkatársa. – Ezen kívül felolvassa a FUTÁR-kijelzők feliratait, így tudható melyik busz fog beérkezni a megállóba. Arra is alkalmas, hogy hangadással jelzi, az M4-es metró melyik mozgólépcsője működik. Ez megvédi a látássérült utast attól, hogy a tömeggel szembehaladjon, amikor a mozgólépcsők működési irányát megcserélik.

A Budapesti Közlekedési Központnál kiemelten foglalkozunk azzal, hogy akadálymentes és biztonságos utazási környezetet teremtsünk mindenkinek: a mozgáskorlátozottaknak, látás- és hallássérült, értelmi fogyatékos és autista embereknek. Emellett ugyanúgy fontosnak tartjuk, hogy a babakocsis szülők, a nehezebben mozgó idősek, a kisgyermekek, a nagy csomagokkal utazók is könnyen megközelíthessék a megállókat, és felszállhassanak a járművekre - mondta Nyul Zoltán, a Budapesti Közlekedési Központ Stratégia és innováció igazgatója. – Az elmúlt hónapban mérföldkőhöz értünk, hiszen megállapodást kötöttünk a fogyatékossággal élő embereket képviselő ernyőszervezettel, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával, akikkel folyamatosan egyeztetünk arról, hogyan tudnánk még jobban segíteni őket a mindennapi közlekedésükben. Az együttműködés kiterjed a döntés-előkészítés során készült vizsgálatok, hatástanulmányok, tervek előzetes megismerésének és szakmai véleményezésének biztosítására, a felek közötti rendszeres egyeztetések megtartására. Az akadálymentességi projektekben a főváros és a BKK már ezelőtt is igyekezett élen járni, minél körültekintőbben javítani a helyi infrastruktúrát, a közösségi közlekedés rendszerét. Idén az akadálymentesség jegyében több mint 200 új alacsonypadlós busz állt forgalomba, így már összesen 893 db jár a városban. A jövő tavaszig érkező járművekkel az autóbuszoknak mintegy háromnegyede alacsonypadlós lesz. Azonban nem csupán a buszok, de az érkező új villamosok és trolibuszok is megfelelnek az akadálymentességi követelményeknek. Emellett a felújított megállók és közterek kialakításánál is elsődleges szempont, hogy mindenki számára jól megközelíthetőek és használhatóak legyenek. Nagy lépés volt a fővárosi közlekedés fejlesztésében a FUTÁR rendszer kiépítése. A Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszerrel megvalósult a budapesti felszíni közösségi közlekedés valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló felügyelete. Ez az innovatív rendszer mindenki számára elérhető, hiszen az olvasható információk mellett hangos tájékoztatást is tud nyújtani. Új honlapunkon (www.bkk.hu) tájékozódhatnak az akadálymentes utazásról, a FUTÁR kijelzőkről és azokról a gyalogátkelőhelyekről, ahol lehetőség van ezeknek a távirányítóknak a használatára – tette hozzá az igazgató.