Biztonságosabbak lettek a gyalogátkelőhelyek a Fővárosi Állat- és Növénykert előtt

Ma átadták az Állatkerti körúton azt a három gyalogátkelőhelyet, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ felkérése alapján a BKK Közút Zrt. forgalomtechnikai beavatkozásokkal tett biztonságosabbá. A gyalogátkelőhelyekhez vezető útszakasz burkolatára figyelmeztető jelzéseket festettek, melyekben zebrafej látható. Ezek nemcsak a gyalogátkelőhelyre hívják fel a figyelmet, hanem az állatkert közelségére is. Az avatóünnepséghez kapcsolódóan KRESZ-szafari 2015 elnevezéssel közlekedésbiztonsági vetélkedőt tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amelyen mintegy kétszázötven általános iskolás tanuló vett részt. A BKK és a BKK Közút állomásán a gyerekek a VT-Arriva Kft. MAN Lion’s City típusú autóbuszára szállhattak fel, így gyakorolhatták, hogyan kell biztonságosan utazni tömegközlekedési eszközökkel.

Az ünnepélyes „zebraavatón”, amely egyúttal a vetélkedő nyitóeseménye is volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről dr. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár, az Országos Rendőr-főkapitányság részéről Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. részéről Sidó Szabolcs vezérigaazgató, a Budapesti Közlekedési Központ részéről dr. Szűcs Annamária kommunikációs igazgató, a BKK Közút Zrt. részéről dr. Almássy Kornél vezérigazgató, a Fővárosi Állat- és Növénykert részéről pedig prof. dr. Persányi Miklós főigazgató köszöntötte a vendégeket, illetve a vetélkedő résztvevőit.

Az Állatkerti körút három kijelölt gyalogos-átkelőhelyének megújításával kapcsolatos ötlet még június 18-án merült fel, amikor az Országos Rendőr-főkapitányság jelképesen örökbe fogadta Rozit, az idén januárban született zebracsikót. Az Állatkert eredeti kreatív ötletét a Budapesti Közlekedési Központ kibővítette, így a szóban forgó gyalogos-átkelőhelyek átalakítása egyúttal biztonságosabbá is tette azokat a közlekedés valamennyi résztvevője számára. A gyalogos-átkelőhely biztonságának növelésére vonatkozó terveket a BKK felkérése alapján a BKK Közút Zrt. készítette el, majd a szükséges átalakításokat is elvégezte. Ennek nyomán az átkelőhely kialakítása jobb lehetőséget biztosít a gyalogosoknak a két irányból érkező forgalom felé irányuló figyelem megosztására, s egyben megakadályozza, hogy a parkoló gépjárművek a gyalogátkelőhöz túl közel parkoljanak. Ez utóbbi biztosítja, hogy az átkelőhely beláthatóságát rossz helyen parkoló gépjármű még átmenetileg se akadályozza. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet előjelző útburkolati jel háromszögébe – az Állatkert közelségére utalva – nem gyalogost, hanem egy zebrafejet ábrázoló piktogram került.

A Budapesti Közlekedési Központ azon dolgozik, hogy mindenki számára akadálymentes környezetet és egyenlő esélyeket teremtsen a közösségi közlekedésben, és kiemelten fontosnak tartja a közlekedésbiztonságot is. Annak érdekében, hogy a gyermekek megismerkedjenek a közlekedési szabályokkal, megtanuljanak biztonságosan közlekedni, vigyázni önmagukra és egymásra, ismerjék a közösségi közlekedés előnyeit és kultúráját, a BKK együttműködik a rendőrséggel, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel.

A BKK Közút Zrt. körülbelül 5000 zebrát tart fenn Budapest fő- és tömegközlekedés által érintett útjain, ezek közül évente körülbelül 1000-et újít fel. Az  Állatkert lakóinak nyugalma és a látogatók zavartalan kikapcsolódása érdekében szeptemberben a BKK Közút zajvédő falat is épített a Hungária körúti felüljáró déli oldali hídszegélyén. A zajvédő fal körülbelül 90 méter hosszon, 2 méteres magassággal épült fel speciális könnyített zajárnyékoló elemek felhasználásával.

A KRESZ-szafari 2015 közlekedésbiztonsági vetélkedő az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság hagyományos tanévkezdeti kampányának része. A kampány minden évben „Az iskola rendőre” program ünnepélyes tanévnyitójával kezdődik és a KRESZ-FESZT elnevezésű nagyszabású rendezvénnyel fejeződik be. A budapesti és Pest megyei rendezvénynek idén a Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont, az esemény épp a helyszín különlegessége miatt kapta a KRESZ-szafari elnevezést. A megközelítőleg 250 negyedik osztályos általános iskolás tanuló részvételével lezajlott vetélkedő sikeres lebonyolításában a házigazdán kívül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Fővárosi és a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Budapesti Közlekedési Központ is szerepet vállalt. A 8 állomásból álló vetélkedőn résztvevő csapatoknak (osztályoknak) az adott állathoz kapcsolódó közlekedési szabályokról (pl. zebra – kijelölt gyalogos-átkelőhely stb.) kellett számot adniuk.

A KRESZ-szafari lebonyolításában szerepet vállaló Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik kiemelt célja – összhangban a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2015-2016. évi célkitűzéseivel – a gyermekek biztonságos és tudatos közlekedésre nevelése, a közlekedő gyermekek biztonságának javítása. Ezért a hatóság minden lehetőséget megragad, hogy a legfiatalabb közlekedőket is elérje különböző közlekedésbiztonsági aktivitásokkal, oktató programokkal. A KRESZ-szafarin a hatóság szakemberei a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályaira tanították a gyerekeket tesztek kitöltésével, a kerékpáros tartozékok ismertetésével, valamint közlekedési szituációs játékokkal.

Az állatkert KRESZ-szafarival párhuzamosan az ország valamennyi megyeszékhelyén ismételten megrendezésre került az ORFK és az OBB immár tradicionális KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programja, melyen megközelítőleg 5000 gyermek részvételére számítanak. Ezen helyszíneken a szakemberek különböző közlekedésbiztonsági programokkal várják a gyerekeket: kerékpáros ügyességi versennyel, mobil KRESZ-pályás foglalkozással, bűn- és baleset-megelőzési ismereti teszttel, foglalkoztató játékokkal, színezőkkel és rendőrségi technikai bemutatóval.

Nagy hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonsági kampányokra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, hiszen a szemléletformálást a legfogékonyabb időszakban, már a gyermekkorban el kell kezdeni. A tárca idén februárban általános iskolák számára írt ki kétfordulós pályázatot, amellyel közlekedésbiztonsági programok megvalósítását, a legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretek terjesztését támogatta. A 170 beérkezett pályamunka közül szakmai zsűri által kiválasztott három legjobbat beküldő intézmények 1-1 millió forintot kaptak elképzeléseik megvalósítására. A pályázathoz kapcsolódó monitoring felmérések bizonyították, hogy az önálló közlekedésre alkalmas életkorú gyermekek jelentős hányada még nem rendelkezik elegendő elméleti és gyakorlati ismerettel a biztonságos és felelős közlekedéshez. Ezért is szerepel a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2015-2016. évi célkitűzései között a gyermekek közlekedésre nevelése, a közlekedő gyermekek biztonságának javítása is.